Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tijdelijke regeling voor Enschedese minima die van energieslurpende koelkast of wasmachine af willen

Pixabay wasmachine witgoed witgoedregeling
Beeld: Pixabay

Minimagezinnen in Enschede kunnen hun oude koelkast, vriezer of wasmachine met korting inruilen tegen een nieuw en energiezuinig exemplaar. Met de zogeheten witgoedregeling hoopt de gemeente een bijdrage te kunnen leven in het bestrijden van energiearmoede. Alleen inwoners die tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023 kwijtschelding van gemeentelijke belastingen kregen, komen voor de korting in aanmerking.

Inwoners die onder de doelgroep vallen krijgen automatisch bericht van de gemeente. Ze krijgen een persoonlijke code voor een tegoedbon, ter waarde van 500 euro, die binnen twee maanden bij een geselecteerd aantal (lokale) leveranciers ingeleverd kan worden. Het witgoed dat wordt ingeruild moet minimaal tien jaar oud zijn.

Beperk aantal tegoedbonnen

Niet alle minimagezinnen kunnen een tegoedbon aanvragen. Er zijn duizend kortingsbonnen beschikbaar, terwijl de totale doelgroep 3.300 huishoudens omvat. Er geldt dus het principe van 'op = op'. De witgoedregeling is onderdeel van de aanpak die de gemeente hanteert om energiearmoede terug te dringen.

Hierbij kunnen inwoners die te maken hebben met energiearmoede advies van een energiecoach krijgen en aanspraak maken op tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Specifiek in Twekkelerveld en stadsdeel Zuid kunnen minima geld krijgen voor isolatiemaatregelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.