Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese schrijfster Bianca Stegehuis brengt debuutroman ‘Mist’ uit

Haar hele leven wilde ze al een boek schrijven. Op een dag in 2019 werd ze wakker en dacht ze: ‘Ik ga het gewoon doen’. Nu, vier jaar later, is dat boek uitgebracht. Trotse schrijfster Bianca Stegehuis schreef haar debuutroman en presenteert deze zaterdagmiddag in de Enschedese Foodhall.

“Ik heb vroeger altijd al veel geschreven”, vertelt de schrijfster. “Ik had een blog en mijn hoofd zat altijd vol met ideeën, vooral ’s avonds en ’s nachts. Dan had ik de meeste inspiratie. Op het einde van het schrijven van dit boek had ik zelfs een computer naast mijn bed gezet, zodat ik het af kon maken. Ik sliep maar vijf uur per nacht.”

Vier jaar verder

Bianca Stegehuis begon in 2019 met het schrijven van haar debuutroman ‘Mist’. Ze had op dat moment een paar maanden geen werk en haar zoontje was nog klein. Doordat ze wat meer tijd had kon ze flinke stappen zetten. “Na vier maanden kreeg ik weer werk en moest ik tussen werk en dagelijkse bezigheden door schrijven”, licht de schrijfster toe.

“Ondanks dat ik het personage zelf bedacht heb, irriteer ik me enorm aan haar”

“Anderhalf jaar heb ik er ongeveer over gedaan om het boek af te ronden. Maar toen moest het nog gelezen, nagekeken en gecontroleerd worden door proeflezers en de redacteur. Daarna kon ik gaan redigeren. Wanneer ik eindelijk naar een uitgever kon, moest ik daar een half jaar op wachten. En tja, uiteindelijk ben je vier jaar verder”, zegt ze met een lach.

Het verhaal

Nina, het hoofdpersonage, is veel in het ziekenhuis omdat haar zoontje epilepsie heeft. De tijden dat ze daar alleen is verveelt ze zich. Met haar man, die voornamelijk aan het werken of aan het blowen is, heeft Nina weinig contact. Op een dag komt ze een collega tegen en in een korte tijd wordt ze verliefd. Door het proberen te verbergen van Nina haar dubbelleven ontstaan rare situaties.

‘Mist’

De mysterieuze titel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bianca legt uit: “Nina krijgt een ongeluk doordat het mistig is op de weg. Ook heeft ze door het dubbelleven wat ze leidt, mist in haar hoofd en kan ze niet meer helder nadenken. Daarnaast mist ze haar man en uiteindelijk mist ze ook haar minnaar.”

Omslag Mist
Beeld: Probeeld | Ambilicious

De vrouwelijke hoofdrolspeelster wekt argwaan op. “Ondanks dat ik het personage zelf bedacht heb, irriteer ik me enorm aan haar. Ze is wel aardig, maar maakt soms ontzettend domme keuzes. Er zitten autobiografische momenten in het boek, maar ik ben haar zeker niet”, maakt Stegehuis duidelijk. “Mensen die mij goed kennen horen misschien mijn stem er sommige momenten wel in, maar dat is omdat ik zelf, net als Nina, ook heel veel hardop denk.”

Timeline aan de muur

Ze pakte een pen en begon simpelweg met schrijven. “Al schrijvende kwam ik op verschillende verhaallijnen en zodoende heb ik het verhaal verzonnen.” Bianca schreef negentig hoofdstukken in het ‘nu’ en schreef veertig flashblacks. Het kloppend maken van de volgorde was nogal gepuzzel. “Ik hing een bord aan de muur boven mijn bureau. Ik heb daar alle hoofdstukken opgehangen en zo heb ik ze in elkaar gevlochten. Soms moest ik ze wat herschrijven, zodat het klopte.”

Eindresultaat en boeklancering

“Ik ben blij met het eindproduct en met het feit dat ik het heb gedaan”, vertelt de schrijfster trots. “Ik heb ook al ideeën voor een tweede boek, dus daar ga ik na de zomer mee beginnen.” Stegehuis presenteert zaterdagmiddag haar debuutroman in de Twentsche Foodhal in Enschede. Er wordt gesigneerd, een hoofdstuk voorgelezen en een interview gehouden. Vanaf maandag is haar roman te koop bij boekhandels.

Bianca Stegehuis
Enschedese Bianca Stegehuis schreef 'Mist', haar debuutroman.
Beeld: Ernst Bergboer

De boekpresentatie is zaterdagmiddag 17 juni om 15.00 uur bij de Performance Factory, Hoge Bothofstraat 39a te Enschede.

Mist
Bianca Stegenhuis
Ambilicious, Breda
269 pag,. € 22,50

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.