Verkeer
Stuur appje
Zoek

Barbecueën in Twentse natuur verboden: brandweer extra alert op natuurbranden

Christinalust 01
De Twentse natuur wordt steeds droger, waardoor de kans op natuurbranden ook verder toeneemt.
Beeld: 1Twente / Wilco Louwes

Door de aanhoudende droogte in de Twentse natuur is de brandweer extra alert op natuurbranden. Momenteel is fase 2 van kracht in Twente, wat betekent dat er in bepaalde natuurgebieden en recreatiegebieden geen open vuur meer mag zijn.

Keerzijde

Het mooie en droge weer van de afgelopen weken heeft naast volle terrasjes en drukbezochte festivals ook een keerzijde; de Twentse natuur is erg droog. Volgens de Veiligheidsregio Twente is momenteel Fase 2 van kracht, dat wil zeggen dat natuurbranden snel kunnen uitbreiden.

Rutbeek

Beheerders van de recreatieplassen in Twente, zoals Het Rutbeek, Het Hulsbeek en Het Lageveld (zie infoblok), hebben extra regels ingesteld. Zo mag er niet meer worden gerookt, mag de barbecue niet mee en ook mogen er geen kampvuurtjes gemaakt worden.

In de Twentse natuurgebieden worden gras, bladeren en takken steeds droger. Er is, kortom, volop brandstof voor een natuurbrand, die in combinatie met een sterke wind snel kan uitbreiden en zich onvoorspelbaar kan ontwikkelen.

icon_main_info_white_glyph

Recreatieschap Twente

Recreatieschap Twente is een uitvoeringsorganisatie van en voor de 14 Twentse gemeenten. In opdracht van deze gemeenten exploiteert zij de recreatieparken en -plassen, fietspaden en routesystemen.

'Niet roken in de natuur'

De brandweer adviseert mensen om niet te roken in de natuur. Ook moet afval in de afvalbak gegooid worden, want glaswerk kan een brand veroorzaken. Auto's moeten geparkeerd worden op parkeerplaatsen en niet in de berm met hoog gras; een hete katalysator van de auto kan de vlam in de pan doen slaan. Bospaden en wegen moeten goed begaanbaar blijven voor brandweerwagens.

IMG 0334
Lees ook
Brandweer steeds beter voorbereid op natuurbranden

Gortdroog Twente

De natuur in Twente is door de hoge zandgronden vatbaar voor droogte. Het zand laat regenwater snel de grond infiltreren. Het uitblijven van regen betekent dat planten en bomen meer water verdampen dan dat er als neerslag valt.

Landschapsbeheerders zijn de laatste jaren druk bezig met het doorvoeren van aanpassingen in de natuur om water langer vast te houden. Er zijn sloten gedempt of opgehoogd, waardoor water langer in het gebied blijft. Ook zijn er op de Lonnekerberg dennenbomen verwijderd, omdat deze relatief gezien meer water verdampen dan andere bomen.

230606 droogte brandweer waarschuwing SCREENSHOT RECREATIESCHAP TWENTE
Bij het openen van de websites van het Recreatieschap Twente springt sinds vandaag deze waarschuwing in beeld: 'Twente heeft code droog'
Beeld: Website Recreatieschap Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.