Verkeer
Stuur appje
Zoek

Histoforum van Enschedese Albert viert 25-jarig jubileum: een mijlpaal in de geschiedeniseducatie

Histoforum is niet voor iedereen bekend, maar als geschiedenisdocent heb je er vast mee te maken . Het onlineplatform viert dit jaar haar 25e verjaardag. Eigenaar Albert van der Kaap is sinds 1998 begonnen met het geschiedenisproject dat door de loop der jaren voor hem is uitgegroeid tot een levenswerk. Hierdoor is hij na een kwart eeuw bouwen aan de website benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ontstaan

Histoforum begon ooit als een bescheiden initiatief van Albert van der Kaap, een gepassioneerde geschiedenisdocent. Hij wilde de geschiedeniseducatie verbeteren en toegankelijker maken voor docenten en leerlingen. Met dit doel voor ogen creëerde hij de website Histoforum, een online platform waar docenten lesmateriaal, vakinhoudelijke artikelen, nieuws en andere waardevolle informatie kunnen vinden. "De pagina had eigenlijk Histoagora moeten heten. Dat was de eerste naam die ik had verzonnen. Die bleek echter een beetje te lastig te zijn. Toen besloot ik het Histoforum te noemen," aldus Van der Kaap.

Vaak gevonden

De docent begon met het platform toen het internet nog in zijn kinderschoenen stond. "Het was een soort hobbyproject Ik wist niet superveel van computers. Gaandeweg ben ik er steeds meer over te weten gekomen." Gedurende de daaropvolgende jaren bouwde Albert van der Kaap Histoforum uit tot een gerespecteerde website voor collega-geschiedenisdocenten.

Collega's kunnen op de website onder andere lespakketten vinden die ze aan hun klas kunnen aanbieden. Ook is er een forum opgericht op de site waar docenten met elkaar in gesprek kunnen gaan over onderwerpen. Van der Kaap is inmiddels gepensioneerd, maar hij is nog altijd bezig met het archiveren van nieuwe informatie op de website. Wat er daarna gaat gebeuren, is nog onzeker. "Ik heb een andere geschiedenisdocent gevraagd het over te nemen. Ik word ook een dagje ouder. Dat werd helaas niets, maar je weet nooit wat de toekomst brengt."

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De Enschedeër kreeg voor het ontwikkelen van de website "Histoforum" een Koninklijke Onderscheiding. Van der Kaap is namelijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Hoe mooi is het dat je dit krijgt voor iets dat je levenswerk is geworden.

Snijdersfotografen Albert van der Kaap
Albert van der Kaap werd door burgemeester Roelof Bleker benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Beeld: Snijders Fotografie
Snijdersfotografen Iedereen lintjesregen 2023
Lees ook
Elf Enschedeërs onderscheiden tijdens lintjesregen in stadhuis: 'Dit is mijn levenswerk'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.