Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Bankastraat wordt veiliger en groener; klus gaat anderhalf jaar duren

230515 bankastraat hengelo GOOGLE
De verbindingsweg tussen de Weideweg en het Mitchamplein moet daarmee een stuk veiliger worden. Helemaal voor fietsers, aangezien doortrekking van de fietssnelweg F35 langs de weg een belangrijk onderdeel wordt van de plannen.
Beeld: Google Streetview

Het Hengelose gemeentebestuur is akkoord met het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Bankastraat. De verbindingsweg tussen de Weideweg en het Mitchamplein moet daarmee een stuk veiliger worden. Helemaal voor fietsers, aangezien doortrekking van de fietssnelweg F35 langs de weg een belangrijk onderdeel wordt van de plannen.

Maximaal 30 kilometer per uur

"We richten de weg een stuk veiliger in. Alle verkeer mag hier straks maximaal 30 kilometer per uur rijden. Daarvoor versmallen we de weg en er wordt een rotonde aangelegd om de fietsers op de F35 veilig over te laten steken", vertelt wethouder Hanneke Steen. Het is laatste Hengelose stukje in de F35 dat daarmee voltooid wordt.

“We richten de weg een stuk veiliger in. Alle verkeer mag hier straks maximaal 30 kilometer per uur rijden.”

Ruimte voor water

Bij de herinrichting van de straat is er veel aandacht voor het veranderende klimaat: in totaal wordt er zo'n duizend vierkante meter groen toegevoegd aan het straatbeeld en komen er bijna 100 bomen van diverse soorten terug. Daarnaast wordt het regenwater 'afgekoppeld'. Dat betekent dat het regenwater niet meer rechtstreeks in het vuilwaterriool terechtkomt; het wordt apart opgevangen en hergebruikt voor de bomen. Het teveel aan water gaat naar de beken óf een nieuw aan te leggen wadi. Steen: "Zo houden we het water langer vast en dat is goed tegen de droogte."

Raad is aan zet

In totaal kost de herinrichting ruim 4,1 miljoen euro. Gemeentegeld, aangevuld met geld van de Provincie Overijssel, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Waterschap Vechtstromen. De Hengelose gemeenteraad moet het totale bedrag voor deze herinrichting uiteindelijk goedkeuren tijdens de raadsvergadering van juni.

Vanaf september

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het beschikbaar stellen van het uitvoeringsbudget kan de herinrichting starten. De gemeente selecteert een aannemer die het werk gaat uitvoeren. De verwachting is dat de werkzaamheden eind september 2023 kunnen starten en ongeveer 1,5 jaar gaan duren.

Drie jaar geleden werd de Deldenerstraat vergroend en afgekoppeld:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.