Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo zoekt energieklussers voor FIXbrigade, project binnenkort van start

Valentina giarre cf Nchb3 VAI8 unsplash klussen opmeten doehetzelf
Met kleine duurzame aanpassingen in je huis besparen op je energierekening, dat is het doel van de FIXbrigade die ook in Hengelo van start gaat.
Beeld: Valentina Giarre / Unsplash

Energiecoöperatie Energie van Hengelo zoekt met spoed energieklussers om een FIXbrigade te vormen. Die moeten inwoners van de stad met een laag inkomen al vanaf deze zomer helpen met het doen van kleine duurzame aanpassingen in huis, waardoor energie wordt bespaard. Het eerste klusteam moet over een paar weken al operationeel zijn.

Drie FIX-teams

Een maand geleden werd bekend dat Energie van Hengelo in Hengelo het project gaat opzetten voor de gemeente Hengelo en is sindsdien druk op zoek naar enthousiaste fixers. Dat heeft nog niet voldoende aanmeldingen opgeleverd. "We hebben nu twee aanmeldingen gekregen en dat is bijna genoeg om één team op te zetten, echter moeten we voor de doelstelling op korte termijn naar drie teams", zegt Pim Vochteloo namens de energiecoöperatie. Naast energieklussers worden er ook nog een aantal hoofdfixers gezocht. Dat zijn leermeesters die vaardigheden en vakkennis overbrengen aan de fixers in het team en ook werkopnames bij bewoners thuis doen, waarbij soms ook al bespaaradviezen gegeven worden.

Werkleertraject

De FIXbrigade is een werkleertraject, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werknemersvaardigheden aangeleerd krijgen en een vak kunnen leren. Zij doen daarmee werkervaring op. Ook statushouders en nieuwkomers kunnen aan de slag als energieklusser. Die kunnen door het project sneller integreren. Deelnemers ontvangen daarnaast een certificaat wat als referentie dienst kan doen voor potentiële werkgevers. Vochteloo zegt dat de vacature van fixer ook openstaat voor mensen die tijd over hebben en vrijwilligerswerk willen doen en zo een bijdrage willen leveren aan een duurzame wereld.

Vacatures zijn onder meer via het Werkplein aangeboden en ook de SWB is benaderd: "We denken dat er nog weinig sollicitaties binnen zijn gekomen, omdat het te weinig bekend is bij de doelgroep. Deze doelgroep zit minder op LinkedIn en Indeed, waardoor het is lastig om ze te bereiken." Vochteloo is zelf optimistisch en denkt dat het uiteindelijk wel gaat lukken om genoeg fixers te vinden voor de drie teams. "We verwachten geen vertraging op te lopen." De FIXbrigade kan een leerzame stageplek voor studenten zijn. Het idee is daarom om ook onderwijsinstellingen te betrekken bij het project, waaronder het ROC van Twente.

“Een fixer komt in een positieve omgeving bij mensen thuis terecht en maakt ze blij met gratis materialen en montage”

Meerwaarde

Wat de meerwaarde is van een FIXbrigade? Daarover hoeft Vochteloo niet lang over na te denken. "Mensen zouden als fixer aan de slag moeten gaan, omdat je met dit werk in positieve omgeving bij mensen thuis terecht komt en ze blij maakt met gratis materialen en montage. Je helpt ze bij het verduurzamen van hun huis en het betaalbaarder maken van hun energierekening." Zodra het eerste FIX-team operationeel is, dan kunnen ook inwoners zich aanmelden om kleine duurzame aanpassingen in huis te laten verrichten. Binnen een jaar moeten zo'n 720 Hengelose huishoudens geholpen zijn. "We verwachten dat mensen zich in juni kunnen aanmelden voor een intakegesprek voor gratis materialen en montage."

20230330 item01 Sander Klimstra still001
Lees ook
Almelose FIXbrigade tegen energiearmoede is (te) succesvol

Motie

De PvdA diende vorig jaar samen met ChristenUnie, D66, GroenLinks en BurgerBelangen een motie in voor invoering van de FIX-brigade in Hengelo. De motie werd unaniem door de gemeenteraad omarmd. In verschillende gemeentes in Nederland is al met succes een FIXbrigade ingevoerd, waaronder in Amsterdam, Zaanstad en inmiddels ook in Almelo. De gemeente Hengelo trekt 4,6 ton uit voor de FIXbrigade in de stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.