Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeër Ad bespaart al honderd euro met zijn infraroodpanelen

Nu de energieprijzen hoger worden, merk je aan Enschedeërs dat ze creatieve oplossingen zoeken en ook vinden. Zo ook Ad Pieterse uit Pathmos. Hij plaatste infraroodpanelen in zijn huis waardoor hij via zijn telefoon de warmte in de woonkamer kan reguleren. “Ik heb er twee in de woonkamer hangen. In de slaapkamers heb ik ze niet nodig. Daar slaap ik alleen maar.”, aldus Pieterse.

De Enschedeër verbruikt bijna geen gas meer en dat ziet hij ook terug in zijn portemonnee. “Vanaf november tot nu heb ik ongeveer honderd euro bespaard. Daar kun je toch wat leuke dingen van doen”. Pieterse verbruikt alleen warm water om te douchen. Verder maakt hij alleen nog maar gebruik van elektrische apparaten om geld te besparen.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. “Ze zijn misschien niet mooi, maar ze werken prima. Ik hoef ze maar een halve minuut op 25 graden te zetten en de plek voor het paneel is hartstikke warm. Ik hoef de verwarming dus niet meer aan te doen”.

Zonnepanelen

De volgende stap voor de Enschedeër is het plaatsen van zonnepanelen. Dit is alleen nog niet zo makkelijk. Hij kreeg van de gemeente te horen dat plaatsing van panelen niet mag, omdat Pathmos een beschermd stadsgezicht heeft. ‘De bescherming is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit van een gebied te behouden’, staat in de brief die hij van de gemeente kreeg.

Dit bericht kwam voor de Enschedeër als een grote verrassing: “Aan de andere kant van de straat hebben mensen wel het dak vol zonnepanelen liggen, maar bij ons in de straat mag het niet omdat ik nog net bij Pathmos hoor.” Oplossingen zijn er wel voor de Pieterse: “We gaan nu kijken of we een warmtepomp kunnen plaatsen. Dan kunnen we helemaal van het gas af.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.