Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose FIXbrigade tegen energiearmoede is (te) succesvol

Een groot aantal sociale huurwoningen in Almelo is oud en niet goed geïsoleerd. Om dit probleem aan te pakken heeft Avedan, samen met de gemeente, de FIXbrigade in het leven geroepen. Er zijn alleen zoveel klussen, dat de fixers handen te kort komen. ‘’Met kleine maatregelen kunnen we op korte termijn een snelle slag maken’’, vertelt manager Welzijn bij Avedan Sander Klimstra bij 1Twente Vandaag.

Op dit moment zijn er meer dan 150 inwoners die de hulp van de FIXbrigade inschakelen ‘’We zijn blij met het aantal meldingen, dat betekent dat er vraag naar is en dat we de goede dingen doen’’, zegt Klimstra. Vanaf 15 december is zijn FIXbrigade dagelijks onderweg op een bakfiets vol met gereedschap, spullen en materialen om daarmee huizen te isoleren en uiteindelijk energiekosten te besparen.

Woningcorporaties

Almelo kent twee grote woningcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph, deze zijn zelf ook bezig met verduurzaming. Klimstra: ‘’De corporaties zijn verantwoordelijk voor de schil, dak, muren en het glas van woningen, dat zijn grotere projecten die veel geld en tijd kosten.’’ Huurders kunnen niet wachten op de verduurzaming die woningcorporaties willen uitvoeren. De FIXers helpen om nu al kosten te besparen met hun werkzaamheden. De woningcorporaties ondersteunen het project FIXbrigade.

Verlenging

Het project is gestart als een pilot en zou maar acht maanden duren. ‘’Het is zo’n succes dat de gemeente Almelo langer wil doorgaan dan acht maanden’’, zegt Klimstra. Nieuwsgierige buurtgemeenten bezochten vorige week de FIX-brigade Almelo om hier naar het succes te informeren.

Hoofdfixer Andre Elbertsen
Lees ook
FIXbrigade blijkt hard nodig in Almelo: 'Elk stripje dat ik zet heeft nut'

Extra handen

De FIXbrigade wil in de komende periode zoveel mogelijk inwoners helpen met hun tips en aanpassingen. Er zijn nu extra handen nodig om deze mensen de komende winter er warmpjes bij te laten zitten. Avedan zoekt handige Harries, Henriettes of klussers die hun tijd in willen zetten om ook fixer te worden.

Meer fixers

Klimstra doet een oproep aan klussers die graag als fixer in Almelo aan de slag willen: "Als de teams wat groter worden kunnen we nog meer slagen slaan." Ervaring is niet een pre, nieuwelingen worden gekoppeld aan een ervaren fixer. Door te doen, kan de leerling-fixer het klussen leren. Aanmelden kan per e-mail ([email protected]) of telefonisch (0546-544100).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.