Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo stopt al na een jaar met Meldpunt Energiearmoede, PVV is ontstemd

20231027 energietoeslag verwarming julian hochgesang unsplash
Inwoners die advies nodig hebben over financiële en preventieve ondersteuning bij energiearmoede kunnen voortaan terecht bij het Zorgloket van de gemeente.
Beeld: Unsplash

De gemeente Hengelo stopt met het Meldpunt Energiearmoede. Dit meldpunt is vorig jaar opgezet als een plek waar inwoners laagdrempelig informatie en advies kunnen krijgen over financiële en preventieve ondersteuning bij energiearmoede.

Motie PVV

Het Meldpunt Energiearmoede werd in het leven geroepen dankzij een motie van de PVV, die in oktober 2022 met 18 stemmen voor en 17 stemmen tegen werd aangenomen. De gemeente Hengelo heeft het initiatief na een klein jaar, nog voor de winter, geëvalueerd en zegt dat in de periode vanaf 24 januari 2023 tot en met 29 november 2023 elf inwoners het meldpunt benaderden voor advies, waarvan tien keer voor 1 mei 2023. De conclusie wordt daarom getrokken dat de behoefte aan een apart meldpunt energiearmoede zeer beperkt is.

“Iedereen die er bij is gebaat, is er één, dus wat PVV betreft zou de gemeente nog steeds een prominente button op de website moeten zetten. Energiearmoede blijft actueel.”

Teleurgesteld

De PVV in Hengelo reageert teleurgesteld op het besluit van het college. PVV-raadslid Jeanet Nijhof: "De PVV heeft aangegeven dat, om het meldpunt vindbaar te maken voor inwoners, een prominente button op de homepagina van de gemeente nodig was. Helaas weigerde de gemeente dat."

Nijhof denkt dat er veel breder op gereageerd zou zijn met een actievere promotie vanuit de gemeente. "Dit geeft de gemeente ook de kans om zicht te krijgen in wat er in de wijken speelt. Daarnaast kunnen ze mensen ondersteunen en de weg wijzen om tot een betaalbare energierekening te komen."

Dat er maar een beperkte groep geholpen is via het meldpunt, vindt Nijhof geen reden om het initiatief te stoppen. "Iedereen die er bij is gebaat, is er één, dus wat PVV betreft zou de gemeente nog steeds een prominente button op de website moeten zetten. Energiearmoede blijft actueel."

Zorgloket

De gemeente Hengelo zegt er alles aan te hebben gedaan om het bestaan van het meldpunt onder de aandacht te brengen bij de inwoners: “Het meldpunt kreeg een eigen webpagina op de website van de gemeente Hengelo. Ook communiceerden wij via sociale media en verwezen we in de communicatie en op de webpagina over de energietoeslag naar het Meldpunt Energiearmoede.”

Inwoners die ondersteuning nodig hebben, kunnen zich behalve bij het meldpunt, ook melden bij het Zorgloket van de gemeente. Dit kan digitaal en fysiek in het stadhuis. “Het Zorgloket is voldoende toegerust om eventuele vragen over energiearmoede te kunnen opvangen. Om deze reden kiezen wij ervoor om het Meldpunt Energiearmoede te stoppen”, zegt het college.

20221006 vlam pixabay
Lees ook
Hengelo krijgt meldpunt energiearmoede dankzij motie PVV

Wethouder geen voorstander

Wethouder Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen) was geen voorstander van een apart meldpunt waar inwoners terecht kunnen die worstelen met hoge energiekosten. “Mensen kunnen al met elke mogelijke vraag in het stadhuis terecht en we hebben energiecoaches in de bieb, die mensen antwoord kunnen geven of doorverwijzen. Met andere woorden: ik zie de toegevoegde waarde niet”, zei ze tijdens de gemeenteraadsvergadering in oktober 2022 toen de PVV de motie indiende. Ondanks de bezwaren van Freriksen werd de motie toch in stemming gebracht.

Voedselbank

Nijhof was destijds blij dat de motie van de PVV uiteindelijk de steun kreeg van de gemeenteraad: “Hengeloërs krijgen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen door stijgende energiekosten en duurder worden boodschappen. Hierdoor kreeg de Voedselbank Midden-Twente er de afgelopen maanden 45 nieuwe cliënten bij. Dat geeft wel aan dat het probleem groot is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.