Verkeer
Stuur appje
Zoek

Herdenkingsconcert Vuurwerkramp: ‘Leden die in Roombeek woonden zijn toen serieus getroffen’

De Enschedese muziekverenigingen De Bazuin en EVC houden komende zaterdag, 13 mei, om 16.15 uur een herdenkingsconcert op de Oude Markt. In samenwerking met de Highland Valley Pipes & Drums en een mobiel klokkenspel willen ze de Vuurwerkramp muzikaal herdenken.

Fanfareorkest De Bazuin geeft zeker twee keer per jaar een groot concert. Dit jaar werd dat gepland op zaterdag 13 mei, de dag dat de Enschede wijk Roombeek 23 jaar geleden in de as werd gelegd. “Het was toevallig dat het concert op die dag gepland werd”, zegt Ronald Schipper, bestuurslid van De Bazuin. “Het komt goed uit, zo slaan we twee vliegen in één klap: het herdenken van de Vuurwerkramp en samen met EVC een concert geven."

Baptistenkerk

De Bazuin had haar oefenruimte altijd in het Trefpunt, de baptistenkerk in de naast Roombeek gelegen wijk Mekkelholt. “Door de ramp konden wij lang niet meer over onze repetitieruimte beschikken, omdat de kerk beschadigd was door de luchtdruk en explosies”, zegt het bestuurslid.

Eigen slachtoffers

“Wanneer ik nu beelden van Oekraïne voorbij zie komen, geeft dat een flashback. Zo was het hier toen ook. Het was weliswaar geen oorlog, maar wel desastreus. In alle opzichten. Sommige van onze leden die in de buurt woonden zijn toentertijd serieus getroffen. Ook al zijn we nu verhuisd naar het clubgebouw van EVC, de wijk zal altijd in ons hart blijven.”

Foto herdenkingsconcert en kerk
Lees ook
Vuurwerkramp voor tweede keer in 23 jaar muzikaal herdacht: Enschedese verenigingen geven concert op Oude Markt

Diekmanhal

De Diekmanhal in Enschede werd gebruikt als opvangcentrum voor slachtoffers van de Vuurwerkramp. Sommige mensen waren alles verloren, omdat hun huizen waren verwoest. Zij overnachtten in de Diekmanhal op stretchers.

Kort na de verschrikkelijke gebeurtenis op 13 mei 2000 werd hier een dienst gehouden. Ronald Schipper was toen aanwezig en speelde met zijn vereniging muziek voor de ingang van de hal. “Dat was een zegen om te mogen doen. Om er op die manier voor mensen te zijn en een beetje hoop te geven door het spelen van muziek.”

Muzikale herdenking

Volgens Ronald Schipper is muziek essentieel in een herdenking. “Mensen kunnen emoties kwijt in muziek, maar kunnen er ook emoties van krijgen. Het kan verlichting, hoop en troost geven. We willen de herdenking levendig houden en Enschede erbij betrekken.”

Bijzondere samenwerking

De muziek die De Bazuin en EVC voor het herdenkingsconcert uitkozen, roept op om samen te zijn. Het concert wordt een bijzondere samenwerking. The Highland Valley Pipes & Drums, fluitiste Ellen Lichteveld en stadsbeiaardier Esther Schopman werken mee aan het concert. We spelen nummers in combinatie met een mobiel carillon. “Voor ons is dit innovatief”, aldus Schipper. “De Bazuin en EVC zijn fanfareorkesten, waar geen doedelzakken en carillon in voorkomen. We willen de gemeente Enschede laten zien dat je met elkaar heel veel kunt bereiken”.

Programma

Het concert vindt plaats voor de Jacobuskerk op de Oude Markt, op zaterdag 13 mei om 16.15 uur. “Het eerste gedeelte wordt een langzaam en gedragen gedeelte, waarin er nummers gespeeld worden die emotionele waarde hebben", zegt Ronald. "Bijvoorbeeld het nummer The Family Tree, dat ook op het benefietconcert in 2000 is gespeeld. Dat kwam toen heel erg binnen bij het publiek.”

Hoe verder in het programma, hoe meer ‘open’ de muziek wordt. “We moeten samen verder en aan de toekomst denken, met een positief en harmonieus gevoel. Dat zie je terug in de muziek.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.