Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vuurwerkramp voor tweede keer in 23 jaar muzikaal herdacht: Enschedese verenigingen geven concert op Oude Markt

De Bazuin en EVC Enschede geven een herdenkingsconcert voor de Vuurwerkramp
De Bazuin en EVC Enschede geven een herdenkingsconcert voor de Vuurwerkramp
Beeld: Deel van flyer De Bazuin en EVC

In 23 jaar tijd is het pas de tweede keer dat de Vuurwerkramp in Enschede muzikaal wordt herdacht. Muzikanten van fanfareorkest De Bazuin en Show- en Marchingband EVC organiseren op zaterdagmiddag 13 mei om 16.15 uur een herdenkingsconcert. Dat zal plaatsvinden voor de Jacobuskerk op de Oude Markt in Enschede.

De eerste keer was slechts een maand na de verwoestende vuurwerkexplosies die de wijk Roombeek wegvaagden. Op 14 juni 2000 werd een benefietconcert gehouden op de Campus van de Universiteit Twente voor de slachtoffers. “Het benefietconcert was een heel bijzonder evenement”, zei toenmalig organisator Tonnie Buitink destijds. “Er hing een geweldige sfeer. Mensen waren bij het concert om te kunnen huilen, lachen of om anderen tot steun te zijn. Het was een grote ontlading, de emoties waren bijna voelbaar. Het leek of alles even stil stond, iedereen stond stil te luisteren.”

icon_main_info_white_glyph

Vuurwerkramp

In de Enschedese wijk Roombeek ontplofte op 13 mei 2000 de opslag van het bedrijf S.E. Fireworks. In speciale bunkers lagen grote hoeveelheden vuurwerk. Door de explosies vielen 23 doden, raakten 950 mensen gewond en raakten ruim 1250 mensen dakloos omdat hun huizen werden verwoest. Roombeek veranderde in een rampgebied.

Herdenkingsconcert

De Enschedese muziekverenigingen EVC en De Bazuin slaan nu, de eerste gelegenheid na de coronaperiode, de handen ineen en creëren een herdenkingsconcert voor iedereen om bij die gitzwarte dag en de slachtoffers stil te staan.

Het concert vindt plaats op 13 mei om 16.15 uur voor de Jacobuskerk op de Oude Markt in Enschede en is voor iedereen gratis bij te wonen. Voorafgaand van het concert is de herdenking van de Vuurwerkramp bij het monument aan de Tollensstraat om 15.25 uur, het precieze tijdstip waarop de explosies 23 jaar geleden plaatsvonden.

St. Jacobuskerk
Het concert wordt gegeven voor de Jacobuskerk op de Oude Markt
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Fanfare

De fanfare met zo’n vijftig muzikanten staat onder leiding van de dirigenten Gerard Berentsen (De Bazuin) en Peter Smits (EVC). Daarnaast werken The Highland Valley Pipes and Drums, stadsbeiaardier Esther Schopman en fluitiste Ellen Lichteveld mee aan het concert. Er worden nummers gespeeld als Tears in heaven en You’ll never walk alone.

Herhaling

Voor wie er niet bij kan zijn of nog een keer wil luisteren: het concert gaat zondag 11 juni op herhaling. Tijdens Kunst in het Volkspark, het grootste kunstevenement in Twente, spelen De Bazuin en EVC dezelfde uitvoering nog een keer. De muzikanten staan dan van 11.00 tot 12.00 uur op het grote podium.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.