Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose politici over 'onzinmotie' Overijssel: 'Komende twee decennia valt er nog genoeg afval te verbranden'

Twence Henkten Harkel
Afvalverbranding bij vuilverwerker Twence moet worden afgebouwd, als het aan de provincie ligt.
Beeld: Henk ten Harkel / 1Twente

In de Hengelose politiek wordt met gefronste wenkbrauwen gekeken naar de motie die twee weken geleden unaniem werd aangenomen door de provincie Overijssel. Afvalverbranding bij vuilverwerker Twence moet worden afgebouwd, als het aan de provincie ligt. Ook zou een nieuw Twents warmtenet niet aangesloten moeten zijn op de afvalverbrander. Dat hogetemperatuur-warmtenet moet zo aangelegd worden dat het in de toekomst ook door andere bronnen gevoed kan worden.

Fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen zegt dat Hengelo graag een warmtenet wil hebben, dat wordt gevoed vanuit Twence en Nobian. "Restwarmte van twee warmtebronnen gaan nu gewoon het Twentekanaal in. Doodzonde, daar moet je iets mee doen." Dat de provincie zegt dat het niet duurzaam genoeg is, gaat er bij de fractievoorzitter niet in. "Ja, met alle respect, maar zo komen we er natuurlijk niet. We zullen toch een oplossing moeten vinden, linksom of rechtsom. Als we van het gas af willen en onze C02-doelstellingen willen halen, dan moet je wat gaan doen. Er zijn nu mogelijkheden, benut die dan ook", zei hij in het discussieprogramma Kwartetten bij 1Twente Hengelo.

“Als we van het gas af willen en onze C02-doelstellingen willen halen, dan moet je wat gaan doen. Er zijn nu mogelijkheden, benut die dan ook.”

'Niet handig'

Ook onder Hengelose inwoners is er volop discussie over de invoering van een nieuw warmtenet als het gaat om de energietransitie. Uiteindelijk moet heel Nederland, dus ook Hengelo, van het aardgas af. Daals zegt begrip te hebben voor alle opvattingen die er zijn in de wijken die mogelijk worden aangesloten op een warmtenet, zoals de Nijverheid en 't Genseler, om zo van het gas af te kunnen. "Inwoners komen zeker met punten, waarvan ik zeg dat ze hout snijden. Daar moeten we ook rekening mee gaan houden, maar wat de provincie nu doet, is niet handig." De fractievoorzitter van BurgerBelangen wijst ook op de Regionale Energiestrategie (RES), die Twente op 1 juli in concept klaar moet hebben. "Dan werkt het niet mee om dit soort moties aan te nemen."

“Als afval warmte oplevert, dan zou je wel gek zijn om dat niet te gebruiken en om het weg gewoon te laten lopen”

Lex Roolvink, lid van de Raad van Toezicht van Hengelo Promotie en op dit moment waarnemend burgemeester van de gemeente Opsterland in Friesland, vindt dat de aangenomen motie gezien moet worden in het licht van de naderende verkiezingen. "Als je dit soort moties vlak voor de verkiezingen indient, wat wil je dan bereiken? Als je echt wat wil, dan moet je de discussie fundamenteel voeren over hoe we omgaan met afval. Als afval warmte oplevert, dan zou je wel gek zijn om dat niet te gebruiken en om het weg gewoon te laten lopen."

Hengeloaardgasvrij arjenwaanders 2
Lees ook
Wel of geen warmtenet? Hengelo probeert twijfels in De Nijverheid weg te nemen

Scheiden

Ook voormalig wethouder Jan Bron volgt de discussie: "We kunnen heel goed letten op hergebruik, maar uiteindelijk zit je altijd met restafval en dat zul je moeten verbranden. Het is een illusie om te denken dat je straks niks meer gaat verbranden. Met het scheiden van onze afvalstromen zijn we op de goede weg. Ik vind het een onzinmotie die ze hebben aangenomen. Dit is puur voor de bühne, voor de verkiezingen."

Daals geeft aan dat Twence nog in lengte van jaren afval zal verbranden. "Tuurlijk zijn er doelstellingen om naar een afvalloos tijdperk te gaan, maar dat is absoluut nog niet de komende twee decennia te verwachten." Roolvink vult aan dat het Hengelo niet ontslaat van de plicht om te kijken hoe afval beter gescheiden kan worden en te kijken naar hergebruik van materiaal. "Maar je zult altijd restafval houden."

Warmtenet
Lees ook
Gepensioneerd ingenieur Marcel van der Meer gelooft niet in warmtenet: 'Ik vind het volksverlakkerij'
icon_main_info_white_glyph

Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.