Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bibob-onderzoek vertraagt bouw speeltuingebouw bij Smileyveld in Enschede: 'Waar is dit voor nodig?'

35587 Smileyveld
Beeld: Archieffoto

Het had er volgens de planning nu al moeten staan: een kant en klaar speeltuingebouw bij het zogeheten Smileyveld in de wijk Stroinkslanden. Maar het staat er dus niet. En het zou ook nog wel even kunnen duren, voordat het zover is. Er loopt namelijk een onderzoek naar de geldstromen (Bibob) achter de initiatiefnemer, de Stichting Enschedese Speeltuinen. Dat roept vragen op in de gemeenteraad, maar volgens wethouder Niels van den Berg gaat het om een normale procedure.

Het Smileyveld is sinds jaar en dag een begrip in Enschede-Zuid. Vanuit het speelterrein tussen Het Stroink, Hanenberglanden en Knalhutteweg worden regelmatig leuke activiteiten gehouden voor kinderen uit de buurt. De buitenspeelmiddagen en de halloweentocht zijn bijvoorbeeld een succes. Al enige tijd zijn er gesprekken gaande tussen Stichting Smiley Stroinkslanden en Stichting Enschedese Speeltuinen (SES) om de krachten te bundelen.

Geen uitzondering op Bibob

In de loop van vorig jaar ontstond het idee om een speeltuingebouw bij het Smileyveld te plaatsen. Het gaat om een kant en klare (modulaire) unit. Een vergunning voor de plaatsing is eind juni 2022 al bij de gemeente aangevraagd, maar een besluit laat nog altijd op zich wachten. In een stadsdeelvergadering kwam eind maart vanuit de gemeente de mededeling dat er vertraging is ontstaan vanwege een Bibob-onderzoek. Een 'noodzakelijkheid' aldus de ambtenaar in kwestie. En bovendien een tijdrovend proces. In afwachting van de Bibob gaat de ontwikkeling van het terrein rond het Smileyveld gewoon door.

“Die Bibob-toets wordt altijd uitgevoerd als er alcoholische dranken worden geschonken”

Het feit dat er een Bibob-onderzoek plaatsheeft leidt tot verontwaardiging binnen de gemeenteraad. Het is bepaald geen lichtzinnig instrument om in te zetten. Een Bibob-toets wordt bijvoorbeeld uitgevoerd als signalen over de herkomst van geldstromen daar aanleiding toe geven. In een aantal risico-categorieën voor criminele activiteiten, zoals horeca, afhaalcentra, seksinrichtingen, kamerpanden en zorgbureau's, is de Bibob een vaste procedure.

In het wekelijkse vragenuurtje in het stadhuis stelde SP-fractieleider Piet van Ek maandagavond - mede namens de PVV - vragen over de kwestie. "We willen graag weten waarvoor dit Bibob-onderzoek nodig is", aldus Van Ek. Volgens wethouder Niels van den Berg gaat het om een normale procedure, sinds de Bibob-regels enkele jaren geleden zijn aangepast. "Die toets wordt altijd uitgevoerd als er alcoholische dranken worden geschonken", luidt zijn verklaring. En dat kan in een speeltuingebouw, waar bijvoorbeeld biljarters actief zijn, niet worden uitgesloten. Het feit dat de SES een subsidiepartner is, is geen uitzondering.

Signalen vanuit speeltuinen

De wethouder belooft op korte termijn in een brief aan de gemeenteraad meer duidelijkheid te verschaffen over de vergunningprocedure. Daarin zal hij ook terugkomen op signalen die raadsleden zeggen te hebben gekregen over de verhouding tussen meerdere speeltuinen en de overkoepelende stichting SES.

In het vragenuurtje stelden Burgerbelangen, SP en PVV onder meer een brief van speeltuin Stevenfenne ter sprake. In de brief worden vraagtekens gezet rond een onlangs in het speeltuingebouw uitgevoerde verbouwing. Joffrey Vogelzang (BBE) noemt signalen dat lokale vrijwilligers 'ontmoedigd' worden. "Het is belangrijk dat wij hier snel meer duidelijkheid over krijgen", zegt hij.

'Mogelijk wat aan de hand'

Aanvankelijk leek de wethouder terughoudend met het beloven van een raadsbrief, waarin meer informatie wordt verschaft. PVV'er Hidde Heutink vond dat te lichtzinnig. "We hebben signalen vanuit meerdere speeltuinen dat er geld achterover wordt gedrukt. Dat er geld wordt afgepakt", aldus Heutink. Hij wil daarom dat de wethouder hier induikt en opheldering geeft.

icon_main_info_white_glyph

Tips?

Heb jij een tip over de speeltuinen? Neem dan - eventueel anoniem - rechtstreeks contact op met de verslaggever. Dat kan door naar dit adres een e-mail te sturen.

Volgens Van den Berg is er 'mogelijk wat aan de hand' onder de speeltuinen, maar is de gemeente daarover in gesprek met de SES. Hij vindt dat er een beeld wordt geschetst dat er 'overal geld achterover wordt gedrukt'. "Dat vind ik belachelijk. Heeft u de stichting zelf al gevraagd hoe zij hier naar kijken?" Op dit moment wordt er volgens de wethouder het nodige uitgezocht, zegt hij. Zodra er duidelijkheid is wil hij de raad daar in een brief over informeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.