Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen gevaarlijke PFAS-waarden in Hengelose speeltuinen: 'Kinderen kunnen veilig spelen'

Speeltuin hengelose es google streetview
De gemeente Hengelo heeft de speelplekken laten controleren op PFAS, lood en asbest.
Beeld: Street View

Er zijn geen gevaarlijke hoeveelheden PFAS of lood aangetroffen in Hengelose speeltuinen. Dat meldt het stadsbestuur op basis van bodemonderzoek dat is uitgevoerd in 43 gemeentelijke speeltuinen door het onafhankelijke onderzoeksbureau Geofoxx. De gemeente Hengelo heeft de speelplekken laten controleren op PFAS, lood en asbest. Op alle locaties is het veilig voor kinderen om te spelen.

In de speeltuinen zijn bodemmonsters genomen op een diepte van twintig centimeter. De PFAS-waarden liggen er tussen de 0,1 en 0,8 microgram per kilo zand: “Dat is netjes binnen de veilige grenzen, die gelden voor landbouw en natuur. Alle waarden blijven onder de vastgestelde maximumgrenzen voor PFOS en PFOA”, aldus de gemeente. PFOS en PFOA zijn typen PFAS. Er zijn drie categorieën met elk een eigen normering: naast landbouw/natuur zijn er ook categorieën voor wonen en industrie.

250310 zandbak pixabay
Lees ook
Hengelo onderzoekt 46 speelplaatsen op aanwezigheid van PFAS en lood: 'Geen reden voor zorgen'

Van de 43 onderzochte speelplaatsen zijn er inmiddels twee niet meer in gebruik als speeltuin. Op alle overige locaties bleven de gemeten gehaltes onder de geldende normering. Het externe onderzoeksbureau keek ook naar andere gevaarlijke stoffen, zoals asbest. Ook dat bleek in orde. In één speeltuin werd een lichte verhoging van lood gemeten, maar deze overschreed de norm evenmin.

icon_main_info_white_glyph

Wat is PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor een groot aantal chemische stoffen die in allerlei producten worden gebruikt. PFOS is één van de bekendste stoffen binnen deze groep. De stoffen zijn water- en vetafstotend en komen voor in pannen met een anti-aanbaklaag, in regenkleding en in het verleden ook in blusschuim. Ze zijn zeer slecht afbreekbaar en kunnen zich ophopen in het milieu en in het menselijk lichaam. Volgens de GGD kunnen PFAS bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties tot gezondheidsklachten leiden. Vooral over de typen PFOS en PFOA is al veel bekend wat betreft de mogelijke effecten op de gezondheid.

Deze maand kwam het RIVM nog met een advies aan particuliere kippenhouders om de eigen eieren niet op te eten. Uit onderzoek bleek dat daarin te hoge concentraties PFAS zaten. Begin vorig jaar werd bekend dat verschillende tuinen rondom de voormalige Boekelose Stoomblekerij gesaneerd moeten worden.

Foto rtv oost hobbyboer rene kippen
Lees ook
Hengelose hobbyboer René vertrouwt zijn eieren nog wel: 'Testen loont ook niet'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.