Verkeer
Stuur appje
Zoek

Marcel (52) verloor na hartinfarct vertrouwen in eigen lichaam en helpt nu Twentse lotgenoten

Marcel Hesselink (52) beseft dat hij gigantisch veel geluk heeft gehad. Het bleef bij hem bij een zogeheten schampschot; een hartinfarct zonder blijvende schade. Lichamelijk gezien tenminste, mentaal kreeg hij wel een flinke knauw. Want wat als je je op en top fit voelt, maar van de een op de andere dag met hartfalen te maken krijgt? Met zijn nieuw opgerichte stichting Klimop wil hij nu lotgenoten helpen het vertrouwen in hun lichaam te herstellen.

Het is maart 2022 als Marcel Hesselink uit Albergen vol in voorbereiding is voor een wielerweek in de Pyreneeën met fietsgroep de Bokk'nrieders uit zijn woonplaats. Tijdens een vergadering voor de trip die in juni gepland staat, wordt de leden aangeraden een sportonderzoek te laten doen. Want, het wordt zwaar. Met afstanden op grote hoogtes en in mogelijk hoge temperaturen.

Verstandig besluit

Marcel neemt een kaartje mee met informatiegegevens voor zo'n onderzoek, maar dat blijft vervolgens twee weken onaangeroerd liggen. Hij acht zo'n test niet echt nodig. Op dat moment traint hij drie keer in de week en voelt zich topfit. Uiteindelijk maakt hij op aandringen van zijn vrouw toch een afspraak. Het zal later een heel verstandig besluit blijken.

Verstopping

De test bij Sportmedx in Hengelo gaat hartstikke goed. Marcel fietst de maximale belasting en maakt zich klaar om weer te vetrekken. Maar dan blijkt dat er een kleine afwijking te zien is op zijn ecg. Naar verwachting niks ernstigs, maar voor de zekerheid krijgt hij wel een doorverwijzing naar de cardioloog.

Gezien de plannen voor zijn fietstrip krijgt hij voorrang. In plaats van de normale wachttijd van zes weken, kan Marcel binnen een paar dagen terecht bij MST. Daar wordt voor het eerst duidelijk dat er toch meer aan de hand is. De resultaten van zijn CT-scan doen de artsen vermoeden dat er sprake is van een verstopping. Er wordt een katheterisatie ingepland voor vier dagen later. Maar zover komt het niet, want het gaat daarvoor nog mis.

20230421 Marcel Hesselink Stichting Klimop Foto Ernst Bergboer
Marcel Hesselink werd vorig jaar april getroffen door een hartinfarct
Beeld: Ernst Bergboer

Loeiende sirenes

Op 21 april staat Marcel voor het stoplicht als hij ineens een enorme druk voelt op zijn borst. Alsof er een baksteen op rust. Hij voelt meteen dat het niet goed is en belt het nummer dat hij paraat heeft vanwege de ingreep die voor een dagen later gepland staat. Hij ziet er er op dat moment zelfs nog een voordeel in: misschien kan hij nu alvast geholpen worden, in plaats van na het weekend.

Aan de andere kant van de lijn gaan meteen alle alarmbellen af. Er wordt hem geadviseerd de auto onmiddellijk aan de kant te zetten. Omdat Marcel vlakbij huis is, rijdt hij daar naartoe. En dan gaat het snel. 112 wordt gebeld en even later is hij met loeiende sirenes op weg naar MST. Daar blijkt na bloeduitslagen dat het om een hartinfarct gaat. De middelste kransslagader zit dicht. Hij wordt gekatheteriseerd en in de verstopte ader wordt een stent geplaatst.

Mentale knauw

De ingreep heeft al snel effect. Eenmaal terug op de kamer zijn de bloedwaarden alweer gezakt. Conclusie: Marcel heeft een 'schampschot' gehad. Een infarct zonder schade. De volgende dag mag hij weer naar huis. Medisch gezien is hij weer helemaal gezond. Psychisch is dat een ander verhaal: zijn mentale gezondheid heeft een flinke knauw opgelopen. Hij heeft veel te verwerken en vindt het moeilijk zijn eigen lichaam weer te vertrouwen. Hij wordt doorverwezen naar Boncura GGz in Enschede. Gespecialiseerd in behandeling van angst-/ stemmingsklachten en aandachtsproblemen.

Een uitspraak van één van de cardiologen bij MST geeft hem uiteindelijk het beslissende duwtje. "Hij zei: Ga jij nu maar fietsen. Reken er maar op dat jij van de wielrenners uit Albergen op dit moment het best gemonitord bent." En zo geschiedde.

20230501 MARCEL HESSELINK OP FIETS STILL VIDEO STICHTING KLIMOP
Marcel stapte na zijn infarct weer op de fiets
Beeld: Still video stichting Klimop

De fietstrip naar de Pyreneeën komt er, ook voor Marcel. Het is een emotionele week, maar ook één die hem een ontzettende kick geeft. Al houdt hij de hartslagteller aan zijn stuur wel nauwlettend in de gaten. De reis blijkt uiteindelijk een perfect medicijn voor zijn mentale gesteldheid. Bij iedere berg die hij beklimt, groeit het vertrouwen in zijn eigen lichaam.

Lotgenoten helpen

Nu, een jaar verder, heeft Marcel besloten zijn ervaring in te zetten om lotgenoten te helpen. Met zijn nieuw opgerichte stichting Klimop wil hij Twentse hartpatiënten het zelfvertrouwen in hun lichaam teruggeven en donaties aan de Hartstichting ophalen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.

De deelnemers zijn zaterdag begonnen aan een trainingstraject dat, net als bij Marcel, als eindbestemming de Pyreneeën heeft. Het komende half jaar worden ze klaargestoomd onder mentale en fysieke begeleiding. Dat gebeurt in samenwerking met onder meer de Hartstichting, Thoraxcentrum Twente, MST Enschede, Boncura GGz en voormalig wielrenners en ambassadeurs Bram Tankink en Marcel Kittel. Door intensief te trainen voor een zware inspanning wordt angst verminderd en groeit het zelfvertrouwen. Zoals het motto van de stichting luidt: 'Fiets de tocht van je leven'.

20230501 Stichting Klimop team Foto Stichting Klimop
Beeld: Stichting Klimop
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.