De mogelijke bouw van één groot ziekenhuis voor heel Twente zorgt ervoor dat ook complexe medische behandelingen in de toekomst in de regio blijven en dat inwoners niet naar bijvoorbeeld Groningen, Nijmegen of Utrecht hoeven te reizen. Dat zeggen de bestuursvoorzitters van ziekenhuis MST en ZGT.
Gisteren maakten de Twentse ziekenhuizen bekend dat er gekeken wordt naar de mogelijke bouw van één groot ziekenhuis voor heel Twente. Nu zijn er nog drie losse ziekenhuizen, verdeeld over Enschede, Almelo en Hengelo.
"We vinden het belangrijk dat we goede zorg beschikbaar houden voor de inwoners van Twente. Dat staat best een beetje onder druk", zegt Hilde Dijstelbloem, bestuursvoorzitter van ZGT in Almelo. "De zorgvraag neemt toe: in Twente met acht procent, terwijl de beroepsbevolking in Twente gaat krimpen met zes procent. Daarom denken we vandaag na hoe we over 10, 20 of 30 jaar de zorg beschikbaar kunnen houden."
Volgens Dijstelbloem wordt de zorg ook steeds complexer. "Als je tegenwoordig in het ziekenhuis ligt, heb je meestal niet één aandoening, maar misschien wel twee of drie. Dat betekent op termijn, als er schaarste is aan zorgmedewerkers, dat het beter is om die zorgprofessionals op één plek samen te brengen. Dan kunnen we de zorg zo goed mogelijk borgen."
Lees verder onder de afbeelding.
Jan den Boon, bestuursvoorzitter van ziekenhuis MST: "We organiseren het nu in essentie dubbel met meerdere ziekenhuizen. Dat is verlies van effectiviteit. Als we al die mensen en middelen bijeen brengen, is onze slagkracht voor de toekomst veel groter."
Ziekenhuis Isala wordt als voorbeeld gezien voor hoe het ook in Twente zou moeten. "Zij hebben de voorsprong dat ze dat ene kernziekenhuis al gebouwd hebben", zegt Den Boon. "En doordat ze dat op één plek hebben samengebracht, hebben ze echt een voordeel op de arbeidsmarkt voor dokters. In die zin is Isala een voorbeeld."
ZGT-topvrouw Dijstelbloem: "Als we niet de handen ineenslaan, dan is het risico dat inwoners van Twente veel verder moeten reizen voor zorg, dus bijvoorbeeld naar Groningen, Nijmegen of Utrecht. Dat wil je niet. Je wilt dat de patiënten voor de zorg in Twente terechtkunnen en ook dat naasten snel op bezoek kunnen komen."
De bouw van één groot Twents ziekenhuis is overigens toekomstmuziek: Dijstelbloem en Den Boon benadrukken dat zoiets pas op de langere termijn gebeurt, over 20 tot 30 jaar.
Nu is er volgens de bestuurders ook al actie nodig. "We zien vooral op de eerste hulp en de verloskundige hulp al veel krapte. Dat vraagt nu al om een oplossing", zegt Dijstelbloem.
Op de korte termijn moet de uitwisseling van medische informatie tussen de ziekenhuizen sneller en beter kunnen. Momenteel werken ZGT en MST beide met een ander elektronisch patiëntendossier. "Daar kunnen we nog mooie progressie in maken", aldus Dijstelbloem.