Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente krijgt mogelijk één groot ziekenhuis op één locatie: 'Dat heeft grote consequenties'

ZGT MST RTV Oost
Ziekenhuizen ZGT en MST
Beeld: RTV Oost

De ziekenhuizen in Twente gaan in de toekomst mogelijk samen verder in één nieuw, nog te bouwen ziekenhuis, dat op een centrale plek in de regio komt. Dat is een van de scenario's waar de ziekenhuizen MST en ZGT rekening mee houden. Ze benadrukken wel dat zoiets pas op de langere termijn gebeurt, over twintig tot dertig jaar.

Twente telt nu nog meerdere ziekenhuizen, waaronder Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo, dat tevens een locatie in Hengelo heeft. ZGT en MST maken vandaag bekend "de handen verder ineen te slaan".

Dat is hard nodig, omdat door vergrijzing de vraag naar zorg groeit, terwijl het aantal zorgmedewerkers afneemt. "Dat zorgt voor toenemende druk op de zorg en oplopende wachttijden. Afdelingen zoals spoedeisende hulp en verloskunde staan nu al dagelijks voor grote uitdagingen", schrijven beide ziekenhuizen in een verklaring.

Zorg op één locatie

Om de 'topzorg' voor Twente in de benen te houden, wordt er nu nadrukkelijk gekeken naar het organiseren van de zorg op één locatie in de regio. "Daarmee benutten we schaarse kennis beter en kunnen we 24/7 goede zorg blijven bieden. Het bundelen van verloskundige zorg op één plek, of spoedeisende zorg in de nacht op één plek, kan nodig zijn om zorg te kunnen blijven bieden", aldus MST en ZGT.

De afgelopen jaren is de (spoed)zorg in Twente al meer gecentreerd. Zo verdween in 2018 de spoedeisende hulp uit het ziekenhuis in Hengelo, werd twee jaar later de huisartsenpost in Oldenzaal gesloten en staat momenteel de toekomst van de polikliniek van het MST in Haaksbergen onder druk.

Mogelijke locaties

Voordat MST in 2016 een nieuw ziekenhuis opende in de binnenstad van Enschede, klonken er ook al jarenlang geluiden om één groot ziekenhuis voor Twente te bouwen. Zo'n ziekenhuis zou dan op een centrale, goed bereikbare plek in de regio moeten komen, bijvoorbeeld langs de A1.

Naar welke locaties nu gekeken wordt, laten de ziekenhuizen nog in het midden. "We verkennen de komende maanden wat het betekent als we de acute zorg en de kliniek op één centrale plek in de regio samen zouden brengen. Dit kan pas op langere termijn, over twintig tot dertig jaar, en heeft grote consequenties. Dit vraagt om duidelijke keuzes. We gaan dit samen met alle betrokkenen de komende tijd concretiseren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.