Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw musicalconcept op Vliegveld Twenthe zoekt lokaal acteertalent

Dineren middenin negentiende-eeuws Londen in kerstsferen. Eind december kan het op Vliegveld Twenthe in Enschede. Daar wordt dan Charles Dickens' Scrooge als musical gespeeld, tussen etend publiek. Mét Twents acteertalent, waar nog naar wordt gezocht.

Theaterproducent Simône le Roy schoof in februari aan in 1Twente Vandaag om te vertellen over haar theaterspektakel:

Ze weet nog precies waar ze was. Theaterproducent Simône le Roy staat jaren geleden voor het stoplicht als haar een idee te binnen schiet. "Wat als ik een musical breng waarbij het publiek zich middenin de wereld bevindt waar het verhaal zich afspeelt?" Het zaadje voor haar Musical Dinnershow is geplant. 'Gewone' dinnershows bestaan dan al. Iets waar Simône op dat moment geen weet van heeft. Maar, benadrukt ze, dit concept is anders.

Beleving

Dat zit hem volgens haar vooral in de beleving voor het publiek. Waar toeschouwers bij andere dinnershows in de zaal zitten met een podium voor zich waarop de voorstelling zich afspeelt, zitten de bezoekers bij Simônes show in het verhaal. "Je zit middenin het decor van Dickens, oud-Londen 1854. En zeventig man cast danst, zingt en acteert om je heen."

"De ene keer kijk je naar voren, dan staan ze ineens achter je en dan staan ze weer op een andere podium. Je hebt vijf podia rondom je en een middenpodium." Geen schrik trouwens voor mensen met plankenkoorts: het publiek hoeft niet mee te spelen. "Je zult nooit aangeraakt worden."

Twents acteertalent gezocht

Wel is ze nog op zoek naar acteurs voor haar theaterspektakel. Twents acteertalent kan zich aanmelden voor de auditiedagen op dinsdag 18 april, dinsdag 25 april en zondag 7 mei.

Simône zoekt veel acteurs, omdat iedere rol dubbel bezet moet zijn. Daarbij wil ze ook graag werken met lokaal talent op verschillende niveaus. "Ik zoek naar amateurs, semi-professionals, mensen die een acteeropleiding volgen. Iedereen die iets kan en gemotiveerd is mag auditie doen."

20230417 Simone Le Roy Scrooge Musical Dinnershow Foto LeRoy theaterproducties
Theaterproducent Simône le Roy brengt het verhaal van Scrooge als Musical Dinnershow naar Enschede
Beeld: LeRoy theaterproducties

Trainingstraject

De acteurs die in december meespelen volgen de komende maanden een training, waarvoor een financiële bijdrage wordt gevraagd van 299 euro. Simône snapt dat dat weerstand kan oproepen en vindt het daarom belangrijk om uit te leggen welke 'waar' de acteurs krijgen voor dat geld. "De reis er naartoe is nog belangrijker dan de voorstelling op zich."

Ze vervolgt: "Iedere week, op dinsdagavond, en op heel veel zondagen in het jaar word je getraind op zang, dans en acteren. Je krijgt technieken mee om jezelf zo goed mogelijk neer te kunnen zetten. Je zou zelfs niet mee hoeven doen met de eindvoorstellingen in december." Al hoopt ze dat iedereen meespeelt.

“De reis er naartoe is nog belangrijker dan de voorstelling op zich.”

Een begrip worden

Uiteindelijk wil Simône dat haar Musical Dinnershow een begrip wordt. Ze is een langdurige overeenkomst aangegaan met Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie om de komende jaren een show in Enschede te brengen. Dit jaar, en waarschijnlijk ook volgend jaar, is dat dus Scrooge. Zoals gezegd bracht ze dat verhaal al eerder op andere plekken in het land en ligt het script grotendeels klaar. "Al gaat er zeker een Twentse twist aan worden gegeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.