Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deelvervoer heeft toekomst met hubs en makkelijke ritjes tussen Hengelo en Enschede

230407 hub deelvervoer steen hengelo FOTO FRANKLIN
Mobiliteitsambtenaar Dennis ter Wengel en wethouder Hanneke Steen bij de hub aan de Beursstraat
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Scooters en fietsen in bermen en sloten of middenop straat geparkeerd; deelvervoer kan een rommelig straatbeeld opleveren en soms zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom worden er nu regels opgesteld. Toen wethouder Hanneke Steen een jaar geleden aantrad, wilde ze binnen een jaar de eerste stappen hebben gemaakt: "Ik ben blij dat dat gelukt is met de realisatie van drie hubs in de binnenstad én het wordt makkelijker om met deelvervoer tussen Hengelo en Enschede te reizen."

Geofencing

Bij die zogenoemde 'hubs' dienen gebruikers hun scooter of fiets achter te laten na gebruik. Dat is niet vrijblijvend: wie de scooter buiten dat gebied parkeert, kan de app niet meer afsluiten. Het systeem werkt met 'geofencing'; de voertuigen zijn uitgerust met GPS-trackers. Een app kan alleen maar worden afgesloten binnen een bepaalde zone.

“Op deze manier bieden we ook de mogelijkheid om eenvoudig ritten te maken tussen Hengelo en Enschede.”

Vergunningensysteem

"Eerder al hadden we mondelinge afspraken gemaakt met Bolt, Check en Felyx, de huidige aanbieders, omdat er geen regels voor deelmobiliteit in Hengelo bestaan", vertelt Steen. "We werken nu aan een vergunningensysteem, dat dit voorjaar nog moet worden ingevoerd. Bedrijven moeten dan een vergunning aanvragen om in Hengelo deelvervoer te mogen aanbieden."

Hub hengelo deelscooters arjenwaanders1twente
Lees ook
Hengelose deelscootergebruiker moet vanaf nu in 'verplicht vak' parkeren

Stedentrips

Hengelo trekt hierbij op met de gemeente Enschede. Steen: "Op deze manier bieden we ook de mogelijkheid om eenvoudig ritten te maken tussen Hengelo en Enschede. Da's onder meer interessant voor onderwijsinstellingen in beide steden. Nog een voordeel: Bolt, Check en Felyx zijn ook de aanbieders van deelvervoer in Enschede."

Artikel gaat verder onder de foto

Bijstellen

Steen: "Het is allemaal zo nieuw, dat we continu dingen uitproberen en moeten bijstellen. Dat geldt ook voor deze hubs. Er zijn er nu drie in de binnenstad. Als blijkt dat het een succes wordt, gaan we het systeem uitrollen naar de wijken." De drie hubs zijn deze week gerealiseerd tegenover Schouwburg Hengelo aan de Beursstraat, bij winkelcentrum Thiemsbrug en op het Industrieplein tegenover Metropool.

Draagvlak

"We moeten goede afspraken maken met de aanbieders en de gebruikers aanmoedigen om hun scooters en fietsen alleen nog op de afgesproken plekken achter te laten, anders verdwijnt het maatschappelijk draagvlak voor deelmobiliteit." Op de nu ingeslagen weg is juist minder plek voor auto's. Steen: "We ontwikkelen Hart van Zuid zo dat er per huishouden maar parkeerplek is voor 1,4 auto (elders in Hengelo geldt 1,6, red.), maar dan moet je die mensen wel een alternatief bieden."

Hub hengelo deelscooters arjenwaanders1twente
De drie hubs zijn deze week gerealiseerd tegenover Schouwburg Hengelo aan de Beursstraat, bij winkelcentrum Thiemsbrug en op het Industrieplein tegenover Metropool.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Hengelo loopt voorop

De Hengelose hubs zijn uitgevoerd in de landelijke huisstijl in een opvallende kleur groen. Op het Kennispark in Enschede zijn al een fiks aantal van dit soort hubs gerealiseerd en ook in Eindhoven en Amsterdam zijn ze te vinden. Verder is Nederland nog behoorlijk onontgonnen wat deze parkeerplekken betreft, weet Steen. De Twentse gemeenten hebben een enquête ontwikkeld om de behoefte aan deelmobiliteit te peilen.

Meer ritten in de zomer

In Hengelo zijn begin april zo'n veertig deelscooters en dertig deelfietsen beschikbaar. Verantwoordelijk ambtenaar Dennis ter Wengel daarover: "Aan de hand van het zogeheten 'dashboard deelmobiliteit' kunnen de aanbieders zien hoeveel ritten er gemaakt worden. Tegen de zomer zal de vraag toenemen, dan plaatsen de aanbieders voertuigen bij. Overigens zijn de aanbieders ook blij met de hubs, omdat zo van een afstandje duidelijk wordt waar je moet zijn voor een scooter of fiets."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.