Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose deelscootergebruiker moet vanaf nu in 'verplicht vak' parkeren

230404 deelscooter 1 hengelo FOTO FRANKLIN VELDHUIS
In de binnenstad kan dit vanaf nu niet meer: een deelscooter die midden op straat geparkeerd staat.
Beeld: 1Twente/Franklin Veldhuis

De gemeente Hengelo legt deze week in het centrum drie zogeheten 'hubs' voor deelscooters en -fietsen aan. Dit zijn plekken waar gebruikers hun gehuurde voertuig kunnen achterlaten of er juist een kunnen meenemen. Hiermee wil de gemeente verrommeling van het stadshart tegengaan. Parkeren hier is niet vrijblijvend: wie de scooter buiten het gebied parkeert, kan de app niet meer afsluiten.

Primeur voor Beursstraat

Het eerste vak is maandag gerealiseerd tegenover Schouwburg Hengelo aan de Beursstraat. De twee andere hubs komen deze week bij winkelcentrum Thiemsbrug en op het Industrieplein. De drie parkeerplekken zijn gekozen op basis van een data-analyse van het gebruik van deelvervoer.

Vergunningensysteem

De gemeente Hengelo heeft over de hubs vorig jaar afspraken gemaakt met de aanbieders Bolt, Check en Felyx omdat er geen regels voor deelmobiliteit bestaan. Hengelo kiest nu voor een vergunningensysteem. Bij de invoering ervan wordt opgetrokken met Enschede, zodat het eenvoudiger wordt om ritten tussen Hengelo en Enschede te maken.

230404 hub deelscooter 1 hengelo FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Het eerste vak is maandag gerealiseerd tegenover Schouwburg Hengelo aan de Beursstraat.
Beeld: 1Twente

Overlast melden

Mensen die overlast ervaren van verkeerd geparkeerde voertuigen moeten zich tot de aanbieder wenden. De gemeentelijke website zegt het volgende: "Helaas kunnen wij als gemeente de veroorzaker niet direct aanpreken. Aanbieders zijn als eigenaar verantwoordelijk voor het reageren op klachten en het aanspreken van de gebruiker. Het is bij alle aanbieders mogelijk om overlast te melden via de app van de aanbieder." Op de gemeentelijke site staat een overzicht met contactgegevens van alle aanbieders.

Hub hengelo deelscooters arjenwaanders1twente
Parkeren hier is niet vrijblijvend: wie de scooter buiten het gebied parkeert, kan de app niet meer afsluiten.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.