Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer dan 230 zwerfkatten per jaar in Almelo: ‘Veel te weinig katten komen weer terug bij hun baasje’

04042023 kat wordt gechipt
Kat Harry krijgt een chip
Beeld: Joy Stempher

Er komen jaarlijks 6500 verdwaalde katten binnen bij de opvangcentra van de Dierenbescherming. Maar 17% van deze katten kan worden herenigd met hun baasje. Nu er een chipplicht komt voor katten hoopt de Dierenbescherming het aantal herenigingen te vergroten. De Dierenbescherming heeft daarom een landelijke gratis chipactie opgezet. Het dierenasiel ’t Noordbroek in Almelo doet hieraan mee en er is grote belangstelling voor de chipactie.

Van deze 6500 katten per jaar lopen er ongeveer 230 zwerfkatten in Almelo. “Veel te weinig katten komen weer terug bij hun baasje”, vertelt Claudia Stroeve van het dierenasiel in Almelo. Zij is daarom erg blij met de chipplicht. Vanwege het nieuws van deze plicht en Wereld Zwerfdierendag zet Claudia met haar collega’s deze week gratis chips bij katten.

Veel animo

Claudia krijgt een glimlach wanneer ze over de chipactie vertelt: “Binnen één dag hadden we alle plekken al vol zitten”. Dat betekent dat er in Almelo deze week 156 katten een chip in hun nek krijgen. In eerste instantie zou de actie twee dagen duren in Almelo maar vanwege de vele aanmeldingen is het vier dagen geworden. “We krijgen nog steeds telefoontjes of mensen met hun kat terecht kunnen maar dat kan helaas echt niet meer”.

Chippen

De baasjes die geluk hadden en een plekje wisten te bemachtigen, zijn erg blij met de chipactie. “Chippen is al snel vijftig euro per kat, als je twee katten hebt kost je dat dus honderd euro. Dat kan voor veel mensen een duur grapje zijn. Maar het is ook een fijne gedachte dat door het chippen en registreren van katten zij eventueel herenigd kunnen worden met hun eigenaar”, zegt Claudia terwijl ze met een naald een chip bij rode kater Harry plaatst.

230404 naald
De naald waarmee de chip geplaatst wordt
Beeld: Joy Stempher
icon_main_info_white_glyph

Landelijke chipplicht

Wanneer de landelijke chipplicht voor katten ingaat is nog onbekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.