Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose politiek lijkt in te gaan stemmen met gasloos verwarmingsplan

Energie gaspit energiearmoede toeslag hengelo enschede pixabay
Beeld: Pixabay

De coalitie lijkt een meerderheid te hebben voor het plan om Hengelo van het aardgas te krijgen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de politieke markt over het zogeheten Warmteprogramma. Vooral over het warmtenet zijn de meningen verdeeld. De gemeenteraad gaat over een aantal weken stemmen over het plan.

Druk

Een goedgevulde publieke tribune en tien insprekers; het komt niet vaak voor dat politieke markten zo druk bezocht worden. Op de tribune voornamelijk bewoners van de wijken De Nijverheid en 't Genseler, die als eerste wijken gasloos gemaakt gaan worden. Net als bij eerdere drukbezochte bijeenkomsten in de wijk, laat dit zien dat de mogelijke komst van het warmtenet speelt in de twee wijken.

Plan

Het plan is een eerste aanzet om Hengelo van het aardgas te krijgen. De alternatieven zijn elektrische warmtepompen, hybride warmtepompen en het warmtenet. Op een later moment wordt er per wijk en buurt gekeken hoe en op welke manier zij van het aardgas gaan.

Coalitiepartijen BurgerBelangen, VVD, PvdA en D66 hebben al aangegeven in te gaan stemmen met het plan. Ook oppositiepartijen GroenLinks en ProHengelo zullen het plan gaan steunen. Wel geven de partijen aan dat er flink moet worden ingezet om de zorgen bij inwoners weg te nemen over de kosten en de leveringszekerheid.

De PVV vraagt zich af waar ze straks 'ja' tegen zeggen: “Er is nog veel onduidelijk. Het is te riskant om hier nu mee in te stemmen”, zegt PVV-raadslid Christian Benerink, die graag eerst een businesscase ziet. Ook LokaalHengelo heeft zich uitgesproken tegen het plan.

Pot inductie pixabay stock
Lees ook
Hengelose politiek in debat: hoe gaat de stad van het gas?

Tegenargumenten

Tien insprekers hielden hun pleidooi voor de raadsleden en fractievertegenwoordigers in de raadszaal. Naast bewoners spraken ook afvalverbrander Twence en woningcorporatie Welbions in. Een woord dat vaak terugkwam tijdens de politieke markt was ‘keuzevrijheid’.

De argumenten tegen het warmtenet zijn inmiddels wel bekend. De inwoners vinden vooral dat er nog veel onduidelijk is over het financiële plaatje. Ook is het volgens een inspreker niet bekend wie eigenaar is: “Wees eens transparant; wie is eigenaar? Wie heeft de verantwoordelijkheid voor het warmtenet? Je moet de kosten en risico's kunnen afwegen tegen elkaar.”

Warmtenet

Eén van de vragen die de politiek had aan Twence was hoe rendabel het warmtenet zal zijn als een groot deel van de bewoners niet aangesloten wil worden. Volgens manager aandeelhouderszaken Frank Siebelt is het warmtenet al rendabel: “Wij zijn in gesprek met potentiële zakelijke afnemers, zoals Welbions en ZGT. Met deze warmteafnemers is de aanleg van een warmtenet al gerechtvaardigd. Voor een sluitende businesscase zijn wij niet afhankelijk van particuliere woningeigenaren.” Wel hoopt de afvalverbrander dat veel particulieren meedoen.

Levergaranties

Naast de financiële kosten zijn er ook vragen over de levergaranties van Twence. VVD-raadslid Sander Jansen vraagt zich af hoe de aanvoer van warmte gegarandeerd kan blijven, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf afbrandt. Volgens Siebelt is er voldoende achtervang geregeld: “We hebben meerdere installaties. Mocht er één uitvallen, dan nemen de anderen het over." Er zijn ook gasketels die het over kunnen nemen bij een calamiteit.

In de toekomst worden er alternatieven toegevoegd, zoals bijvoorbeeld geothermie en zonthermie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.