Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose politiek in debat: hoe gaat de stad van het gas?

Pot inductie pixabay stock
Beeld: Pixabay

Hoe gaat Hengelo van het aardgas af? Dinsdagavond gaat de Hengelose politiek in debat over het zogeheten 'Warmteprogramma'. Hierin staat hoe en wanneer de verschillende Hengelose wijken in de toekomst op duurzame wijze verwarmd kunnen gaan worden. Inwoners en raadsleden mogen tijdens een politieke markt hun zegje doen. Vooral over het warmtenet lopen de meningen uiteen. Dit zijn de plannen en de bijbehorende argumenten.

39.000 huizen van het gas

Hengelo moet voor 2050 ruim 39.000 woningen van het aardgas krijgen. Alle Nederlandse gemeenten hebben van rijkswege de opdracht gekregen alternatieven te bedenken voor verwarming met aardgas. Hengelo wil huizen vooral gaan verwarmen met warmtepompen en het warmtenet. Tijdens de politieke markt kunnen inwoners hun mening laten horen en gaan de raadsleden met elkaar in debat. Op een later moment zal de raad erover stemmen.

Waarom van het aardgas af?

Bij aardgas komt ook CO2 vrij. Om aan de klimaatdoelen te voldoen, moet er volgens de overheid gezocht worden naar CO2-neutrale alternatieven. Ook speelt het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen mee en wil het kabinet niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas.

De alternatieven

Elektrische warmtepompen verwarmen huizen met water van een relatief lage temperatuur. Door die lage temperatuur is een goede isolatie van de woning erg belangrijk. Een warmtepomp is geen oplossing voor slecht geïsoleerde woningen.

Voor slecht geïsoleerde woningen heeft Hengelo het warmtenet als beste alternatief gekozen. Kortgezegd: het warmtenet maakt gebruik van warmte die vrijkomt bij het verbranden van afval bij afvalverwerker Twence (of in de toekomst andere bedrijven) en via leidingen wordt het warme water naar huizen getransporteerd.

De gemeente ziet een hybride-warmtepomp als een eventuele tussenoplossing voor slecht geïsoleerde huizen. Met een hybride-warmtepomp wordt de warmtepomp op koude dagen ondersteund door een normale cv-ketel. Na 2050 kan dit sowieso niet meer, want dan moet aardgas verleden tijd zijn.

Twence henk Ten Harkel 23
Lees ook
Hengelo ziet rol afvalverbranding in warmtenet, ondanks aangenomen provinciale motie

De argumenten

Volgens duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink is het warmtenet erg geschikt voor een groot deel van de wijken in Hengelo. “Het zou zonde zijn om al die restwarmte in onze achtertuin niet te gebruiken”, zei Bruggink eerder. Ook wanneer het verbranden van afval niet meer mag, denkt het college van burgemeester en wethouders dat er met alternatieven, zoals geothermie of biogas, nog genoeg warmte gemaakt kan worden.

De tegenargumenten

Volgens sommige inwoners van Hengelo is het warmtenet niet duurzaam, omdat er afval verbrand wordt. Soms wordt het afval ook uit het buitenland gehaald. Een andere reden is het kostenplaatje: om als particulier aangesloten te worden op het warmtenet kost al snel zo'n vierduizend euro. Ook heb je als particulier geen keuze uit verschillende aanbieders, want er is maar één leverancier op een warmtenet.

Warmtenet
Lees ook
Gepensioneerd ingenieur Marcel van der Meer gelooft niet in warmtenet: 'Ik vind het volksverlakkerij'
icon_main_info_white_glyph

Politieke Markt

Dinsdagavond van 20.45 tot 22.45 wordt het plan besproken tijdens een politieke markt. Tijdens de vergadering gaan zeker tien inwoners inspreken. Daarna gaan de raadsleden in discussie over het plan. Op een latere datum zal de Hengelose gemeenteraad zich buigen over het plan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.