Verkeer
Stuur appje
Zoek

'KOE cake cup': 4000 Enschedese leerlingen zamelen geld in voor Kans voor een Kind

Ruim 4000 Enschedese basisschoolleerlingen zetten zich dit voorjaar in voor het goede doel tijdens ‘KOE in actie’. Op alle achttien basisscholen van Katholiek Onderwijs Enschede (KOE) worden activiteiten georganiseerd waarmee de scholieren geld inzamelen. Het hoogtepunt van de eerste centrale actie was vrijdag: de finale van een massale cupcakewedstrijd.

Doel van de actieperiode is om leerlingen er bewust van te maken dat inzet voor anderen niet alleen belangrijk is, maar ook heel leuk kan zijn. Het ingezamelde geld gaat dit jaar naar Stichting Kans voor een Kind, dat wensen in vervulling laat gaan van kinderen in Twente die ziek zijn of moeilijke omstandigheden hebben.

KOE cake cup

Naast alle eigen acties van de verschillende katholieke basisscholen, is er één evenement waar alle scholen aan meedoen. Daarmee wordt de actieperiode afgetrapt. Dit jaar is dat de 'KOE cake cup', afgeleid van het tv-programma CupCakeCup. De centrale finale was deze vrijdag, maar daar gingen voorrondes aan vooraf.

Leerlingen van Enschedese basisscholen tijdens de finale van KOE Cake Cup
Leerlingen aan het bakken tijdens de finale van de KOE cake cup
Beeld: 1Twente / Frank Geerling

Het toernooi begon op de eigen scholen, daar ontwierpen leerlingen een cupcake of taart. Per school wonnen drie leerlingen een ticket voor de finale: één uit de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

De kinderen die hun school mochten vertegenwoordigen kregen op hun eigen locatie nog een kans om te oefenen met alle materialen die ze in de finale tegen zouden komen. Ook thuis werd flink geoefend.

“Ik had niet verwacht dat ik hier in de finale zou staan, al helemaal niet als enige jongen.”

Finale

In de finale namen de achttien scholen het tegen elkaar op: achttien bakkers per bouw. Onder de deskundige begeleiding van een driekoppige jury versierden de leerlingen de cupcakes en taarten.

Na drie verschillende blokken waarbij de leerlingen van de onderbouw, middenbouw en bovenbouw zeventig minuten lang de tijd hadden om de beste cupcakes te bakken, waren er drie winnaars bekend.

Naast geld voor het goede doel levert de actie ook ambities op, zo blijkt na de wedstrijd. "Ik vind bakken heel leuk", zegt een van de finalisten. "Misschien wil ik later wel bakker worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.