Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo ziet rol afvalverbranding in warmtenet, ondanks aangenomen provinciale motie

Twence henk Ten Harkel 23
Beeld: 1Twente/Henk ten Harkel

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders snapt de spanning in de discussie rondom het verbranden van afval en het verwarmen van woningen met die restwarmte. Dat meldt het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een motie in Provinciale Staten, die oproept om te stoppen met subsidiëren van afvalverbranding. De gemeente ziet de afvalverbranding als een soort 'tussenstation' en wil in de toekomst het warmtenet uitbreiden met andere alternatieven.

Afvalvrij versus aardgasvrij

Volgens het Hengelose college is het van belang om beschikbare warmte in te zetten bij het verwarmen van woningen. Hengelo moet in 2050 van het aardgas af zijn en ziet een belangrijke rol weggelegd voor het warmtenet. Hier wordt restwarmte van afvalverbrander Twence gebruikt om huizen te verwarmen. Volgens het college zit er een groot spanningsveld tussen het zowel aardgasvrij maken van Nederland als het restafvalvrij maken.

Provinciale motie

Aanleiding van de raadsbrief is een aangenomen motie in de Provinciale Staten van afgelopen februari. Daarin diende statenlid Johan Almekinders van Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL) een motie in om terughoudend te zijn in het verstrekken van subsidies voor warmtenetten die afvalverbranding inzetten. Volgens Almekinders rijmt het verbranden van afval niet met de klimaatdoelstellingen.

Hengelose coalitiepartijen reageerden verbaasd op de motie. Fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen zei het volgende in het 1Twente-programma Kwartetten: "Restwarmte van twee warmtebronnen gaat nu gewoon het Twentekanaal in. Doodzonde, daar moet je iets mee doen." Oud-wethouder Jan Bron (PvdA) noemde het zelfs een 'onzinmotie'.

Tussenstation

Voor het stadsbestuur is het warmtenet met afvalverbranding slechts een tussenstation: “Wat ons betreft is het van vitaal belang om de beschikbare warmtebronnen zo slim mogelijk te gebruiken en tegelijkertijd de flexibiliteit in te bouwen om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen”, schrijft het college. Naar verwachting duurt het nog tientallen jaren voordat er daadwerkelijk geen afval meer is.

icon_main_info_white_glyph

Wat is het warmtenet?

Het warmtenet moet een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. Stoom van afvalverwerker Twence wordt bij het iets verderop gevestigde Nouryon ingezet in het industriële proces en vindt daarna zijn weg naar de stad. In zogeheten 'decentrale energie centrales' (DEC's) wordt de restwarmte van Nouryon opgewaardeerd tot een temperatuur van 70 graden, hoog genoeg om huizen te verwarmen.

Alternatieve manieren

Het college wil in de toekomst alternatieve manieren van warmteopwekking in het warmtenet opnemen, zodat er in de toekomst altijd voldoende warmte geleverd kan worden. Ook wanneer afvalverbranding niet meer mogelijk is. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld biomassacentrales, waterstof of geothermie. Voorlopig zullen de verbrandingsovens van Twence nog wel blijven branden.

Twence Henkten Harkel
Lees ook
Hengelose politici over 'onzinmotie' Overijssel: 'Komende twee decennia valt er nog genoeg afval te verbranden'

Reactie Twence

“Afvalverbranding is een belangrijke bron van hernieuwbare energie met het oog op een snelle warmtetransitie waarvan de potentie nog meer benut moet worden dan voorheen", zegt Twence in een reactie. De afvalverbrander is bezig met het plaatsen van een co2-afvanginstallatie, om de co2-uitstoot bij verbranding sterk te verminderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.