Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs enthousiast: 'Het nieuwe marktplein is écht een aanwinst'

20230316 marktplein hengelo opening mensen drukte IMG 4038
Veel inwoners deden woensdag voor het eerst hun inkopen op het nieuwe marktplein.
Beeld: Emile Urban

Marktkooplieden hebben er een jaar naar uitgekeken; naar de verhuizing naar het nieuwe Hengelose marktplein, een plein met water, speeltoestellen, volop bankjes, hangplekken en veel groen. De warenmarkt op woensdag en zaterdag is anders opgezet en staat nu rondom het plein, maar oogt nog steeds compact. Woensdag werd de terugkeer van de warenmarkt gevierd samen met de bezoekers. Die werden getrakteerd op koffie met koek.

Glimlach

Marktmeester Annet ten Hoopen loopt de gehele dag glimlachend rond en constateert dat de eerste marktdag goed verloopt. De ondernemers moeten nog wennen aan hun nieuwe plek, maar alle reacties zijn positief: “Na twee jaar corona en een jaar afwezig te zijn geweest, is dit toch fantastisch?”, zegt Ten Hoopen.

Resultaat

Het plein is tot stand gekomen door een zogeheten 'co-creatie-proces', waarbij inwoners en ook de marktkooplieden mochten meedenken en met ideeën konden komen. Het leverde een ontwerp op voor een doeplein. Eén van de ondernemers zegt dat je bij een ontwerp altijd maar moet afwachten wat het in werkelijkheid wordt: "Op een virtueel ontwerp kun je het toch niet goed zien, maar als ik het resultaat nu zie, dan valt het me honderd procent mee."

Still marktplein
Lees ook
Marktkooplui en bezoekers blij met nieuwe Hengelose marktplein

Compact

Eén van de afspraken die de marktkooplui hebben gemaakt, betreft de twee middenpaden aan de randen. Hierdoor kan de warenmarkt compact worden gehouden. "De oudere consument hoeft geen vierhonderd meter te lopen voor de groenteboer en de kaasboer", zegt Ben Geelink, voorzitter van de Hengelose marktbond.

Dat is niet het enige dat is veranderd. Ook de zogenoemde 'branchering' is uit elkaar getrokken. "Elke straat heeft een kaasboer, een groenteboer en een notenboer. Alle food staat daar weer tussenin. Daardoor is het heel mooi verdeeld", zegt Ten Hoopen.

Bezoekers reageren enthousiast op het nieuwe marktplein en terugkeer van de warenmarkt:

Meerwaarde

Gerard Gerrits, wethouder binnenstad, was woensdag bij het ochtendgloren al op het marktplein te vinden om te zien hoe de kooplieden hun kramen opbouwden. Hij denkt dat het doeplein met de warenmarkt de binnenstad zal versterken. "Meerwaarde is ook dat de marktkramen met de ruggen tegen elkaar staan. Je creëert daarmee ook looppaden voor de winkeliers langs."

20230316 marktplein hengelo vijver met markt sceenshot
De markt staat om het marktplein heen in carrévorm
Beeld: 1Twente

Aanwinst

Dirk Heij van Dirk Noten, die zowel op woensdag als op zaterdag op de markt staat met zijn handel, is positief over het resultaat en denkt dat de binnenstad weer gaat bruisen. De ondernemer zegt dat het nieuwe marktplein een aanwinst is voor alle ondernemers in de stad, zeker met alle zitplekken. "Als mensen blijven hangen in het centrum, vaart iedereen daar wel bij of je nu een kledingzaak hebt of een notenwinkel."

Marktmeester Ten Hoopen roept iedereen op om het marktplein met eigen ogen te komen bewonderen, zeker als de markt er staat op woensdag en zaterdag: "Kom naar de markt. Het is hier gezellig. Je kunt hier mooi in het zonnetje zitten en er zijn allerlei dingen te eten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.