Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse woningzoekenden opgelet: vanaf eind maart gaat inschrijven voor een huurwoning anders

De ongeveer 100.000 Twentse woningzoekenden krijgen vanaf 28 maart te maken met één website waarop dertien Twentse wooncorporaties al hun huurwoningen aanbieden. Dat betekent dat het totale Twentse woningaanbod via de site Woninghuren.nl zichtbaar wordt en dat via die nieuwe site gereageerd moet worden.

Alle huurwoningen

Aan het regionale woningverdeelsysteem is ruim twee jaar gewerkt, vertelt woordvoerder John Olde Noorthof. De dertien corporaties verwijderen hun eigen websites en zetten hun woningbezit op de allesomvattende site Woninghuren.nl. “De voornaamste reden is dat veel mensen zich niet bij een corporatie inschrijven. Ze zoeken op meerdere plekken naar een woning. Op het nieuwe platform kun je het aanbod van alle organisaties zien.”

Marktbeweging

Het is overigens niet alleen een poging van de corporaties om het leven overzichtelijker en makkelijker te maken. Dertien verschillende systemen, definities en werkwijzen maken het ook voor de woningaanbieders niet eenvoudig om bewegingen op de markt te ontdekken. “Als je het op één manier doet, krijg je een goed beeld van de producten die mensen nodig hebben en met welke prijscategorieën je rekening moet houden.”

Actief woningzoekende

Zo hanteren de betrokken corporaties ieder een eigen definitie van de term ‘actief woningzoekende’. “Dat is nu niet met elkaar te vergelijken. Vanaf 28 maart wel, want dan is er een definitie. Zo kun je ook zien hoe bijvoorbeeld aandachtsgroepen als statushouders zich door Twente verspreiden. Daar hadden we nog geen beeld van”, aldus Olde Noorthof. Door het nieuwe systeem wordt het dus voor de organisaties mogelijk om het beleid aan te passen aan de bewegingen die zichtbaar worden.

Eenmalig 25 euro

Gebruik van de website is overigens niet gratis. Mensen die zich vanaf 28 maart inschrijven als woningzoekende betalen eenmalig 25 euro. Woningzoekenden die nu al ingeschreven staan worden automatisch en gratis overgezet. Het geld wordt gebruikt om het systeem te betalen, een helpdesk in te richten en in de lucht te houden. “Het bedrag is kostendekkend”, legt de woordvoerder uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.