Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokale huizenzoekers in Twente krijgen voorrang op deel sociale huurwoningen

Olieslagweg in Twekkelerveld voor de verbouwing Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Een sociale huurwoning vinden in Twente moet in de toekomst sneller gaan. Onlangs startten dertien woningcorporaties uit de regio een proef op hun gezamenlijke website waarbij lokale huizenzoekers voorrang krijgen op een deel van het aanbod. Ook mogen zoekers na inschrijving nog maar een maximumaantal huizen weigeren, om zo serieuze reacties te stimuleren en de wachtrijen te verkleinen.

Op dit moment zijn zo’n 26.000 woningzoekenden op zoek naar een nieuwe woning via WoningHuren.nl, waar de dertien corporaties uit Twente en de Achterhoek hun huizen aanbieden. Net als in de rest van het land is de vraag naar woningen er groter dan het aanbod, met lange wachtrijen tot gevolg. Daarom wil het platform de nieuwe maatregelen treffen. Na een jaar worden ze geëvalueerd.

Lokale woningzoekenden eerst

Om de slaagkans voor woningzoekenden uit de eigen gemeente of kern te vergroten, kunnen alle aangesloten corporaties sinds kort (tijdelijk) voorrang geven aan lokale woningzoekenden. Dat doen ze bij maximaal 25 procent van de vrijkomende woningen.

Bij alle andere vrijkomende woningen kunnen – naast lokale huizenzoekers - ook anderen blijven reageren. Dit om de kans en keuzevrijheid voor alle woningzoekenden op peil te houden.

icon_main_info_white_glyph

Gezamenlijke website

Sinds een jaar bieden dertien woningcorporaties uit Twente en de Achterhoek al hun huurwoningen op één website aan. Het gezamenlijke platform moet zorgen voor een beter overzicht voor zoekers en beter zicht op hun woonwensen. Aangesloten zijn Beter Wonen, De Goede Woning, De Woonplaats, Domijn, Mijande Wonen, Ons Huis, Reggewoon, Sint Joseph Almelo, Twinta, Viverion, WBO Wonen, Welbions, Wonen Delden en Woningstichting Tubbergen.

Stimuleren serieuze reacties

Daarnaast wordt het aantal keren beperkt dat een woningzoeker een huis dat hij kreeg toegewezen mag afwijzen. Daarmee willen de verhuurders stimuleren dat woningzoekenden bewuster reageren, om zo de wachtrijen te verkorten.

Vaak blijkt er volgens hen geen serieuze interesse, maar wordt toch gereageerd. Na toewijzing slaan de zoekers het aanbod af. Deze zogeheten ‘weigeringen’ zijn er veel, maar zorgen voor vertraging in het proces. Iedereen mag daarom per twaalf maanden nog maximaal vijf keer weigeren. Bij de zesde keer wordt de huizenzoeker drie maanden geblokkeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.