Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo gaat seksuele intimidatie op straat aanpakken

32323 politie2
Hengelo gaat seksuele intimidatie op straat aanpakken en is bezig met een plan van aanpak.
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo werkt aan een plan om seksuele intimidatie op straat aan te pakken. Een jaar geleden droeg de gemeenteraad van Hengelo het college van B en W via een motie op om in actie te komen tegen straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag en het onderdeel te laten worden van nieuw veiligheidsbeleid.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek vorig jaar dat twee op de drie vrouwen wordt lastig gevallen op straat en een derde van de jonge mannen. Zo'n vijftig procent van de vrouwen op straat wordt weleens nagefloten, bleek uit onderzoek.

Onderzoek

Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten dat er inmiddels een conceptplan in de maak is dat later dit jaar naar de gemeenteraad wordt gestuurd ter goedkeuring. Voor het zover is, wordt er eerst nog onderzoek gedaan naar zogenaamde 'hottimes' en 'hotspots' in de stad. Dit onderzoek wordt in het eerste kwartaal gehouden en uitgevoerd door Kennispunt Twente.

““Aan de hand van de uitkomsten gaan we aan de slag met maatregelen om straatintimidatie en seksuele intimidatie tegen te gaan.”

Hotspots

Door te weten wanneer en waar vrouwen en mannen lastig worden gevallen, kunnen er gerichte en passende maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld door meer toezicht en aanwezigheid van boa's of politie op plekken waar dat noodzakelijk is of mogelijk door het inzetten lokagenten, zoals dat ook in Enschede gebeurt.

De gemeente Hengelo kan op dit moment nog niet zeggen hoe straatintimidatie in de stad straks aanpakt zal worden. Het onderwerp moet eerst nog in de gemeenteraad worden besproken. Wanneer het nieuwe veiligheidsbeleid van kracht wordt, is ook onduidelijk. Onderzoek van Kennispunt Twente moet in ieder geval meer inzicht geven: “Aan de hand van de uitkomsten gaan we aan de slag met maatregelen om straatintimidatie en seksuele intimidatie tegen te gaan."

APV

In veel gemeentes staat het aanpakken van seksuele intimidatie op straat hoog op de agenda. Enschede nam twee jaar geleden al meerdere maatregelen. Daar werd een verbod op seksuele intimidatie zelfs opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), vooruitlopend op een landelijk verbod. Ook meldde Enschede zich aan bij het programma Veilige Steden, waarin geweld tegen vrouwen en meisjes op straat en tijdens het uitgaan wordt aangepakt en er werd een meldpunt geopend waar slachtoffers van seksueel wangedrag zich kunnen melden.

Landelijk verbod

Een landelijk verbod op straatintimidatie wordt waarschijnlijk pas in 2024 van kracht. Wetgeving is al in de maak. In oktober 2022 heeft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (VVD) al het wetsvoorstel seksuele misdrijven naar de Tweede Kamer gestuurd. Seksuele intimidatie in het openbaar wordt straks strafbaar als overtreding, zowel online als offline.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.