Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vertrekkend voorzitter Salah Saïd: 'Wensambulance Oost-Nederland zou jaarlijks 600 mensen extra blij kunnen maken'

Acht jaar was Salah Saïd voorzitter van de Wensambulance Oost-Nederland. Zaterdag droeg hij het stokje over aan secretaris Karin van Dam. Saïd blijft echter betrokken als een van de drie ambassadeurs van de stichting: "Misschien word ik nog wel drukker, haha. Ik krijg in elk geval wél meer te zeggen over mijn agenda."

Het werd een 'zacht afscheid', aldus de 70-jarige Hengeloër. "Mijn hart ligt bij die club. Als ambassadeur mag ik vanaf nu het mooie werk dat wij doen onder de aandacht brengen van met name ziekenhuizen en betaaldvoetbalclubs."

“De drempel om een verzoek te doen moet omlaag.”

In tegenstelling tot veel andere stichtingen heeft de Wensambulance Oost-Nederland én genoeg vrijwilligers én voldoende geld om haar taak te kunnen vervullen. Sterker nog, er worden jaarlijks vierhonderd ritten verzorgd, terwijl er geld en mankracht is voor zeker duizend. Saïd: "Daarom moeten we zorgen dat we nog bekender worden. Iedereen die vanwege een terminale of chronische ziekte alleen nog maar liggend vervoerd kan worden, behoort tot onze doelgroep."

250510 salah said karin van dam
Lees ook
Salah Saïd draagt voorzittershamer Wensambulance Oost-Nederland over aan Karin van Dam

Om die boodschap voor het voetlicht te brengen, zal Saïd de komende tijd met een chauffeur alle ziekenhuizen in Overijssel en de Achterhoek bezoeken. Z'n medeambassadeurs Inge Wessels (van het gelijknamige Rijssense bouwbedrijf) en Andries Heidema (Commissaris van de Koning in Overijssel) doen hetzelfde: "We moeten de medewerkers, de managers en de bestuurders letterlijk laten zien dat we bestaan en wat we doen. De drempel om een verzoek te doen moet omlaag."

'Slechts één voorwaarde'

In oktober 2022, toen de stichting 15 jaar bestond, was Saïd al eens te gast bij 1Twente. Hij vertelde toen dat geen wens hen te ver gaat: "We kunnen iedereen die niet meer zittend vervoerd kan worden van A naar B brengen. Of dat nu binnen Nederland is of daarbuiten. Als iemand nog één keer naar de Noorse fjorden wil, regelen we dat. Of naar de Mont Ventoux of de Alpe d'Huez. De enige voorwaarde is dat mensen niet zittend vervoerd kunnen worden, want daar zijn rolstoelbusjes voor."

“Naar de Mont Ventoux of de Alpe d'Huez? Dat regelen we!”

Als ambassadeur zal hij vanaf nu ook de betaaldvoetbalclubs in de regio gaan bezoeken, vertelt hij: "De supporters van FC Twente, Heracles Almelo, De Graafschap, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles moeten ons ook kennen." Dat heeft ook te maken met het feit dat zieke mensen regelmatig vragen om nog één keer een wedstrijd van hun clubje te mogen bezoeken. "Er zit daar een belangrijke doelgroep van ons", aldus Saïd.

'Wrang'

De oud-cardioloog wil niet alleen meer zieken bereiken, maar ze ook vragen sneller in de telefoon te klimmen: "Vaak zijn mensen al te zwak om nog vervoerd te kunnen worden en jaarlijks gaan zo'n tien wensen simpelweg niet door, omdat de persoon in kwestie al overleden is. Dat is erg wrang. Voor die persoon, voor ons, maar ook voor de familie. Daarmee belet je hen een mooie herinnering voor het leven te maken."

Egyptische hitte

Salah Saïd kwam precies vijftig jaar geleden naar Nederland: "Ik kwam hier op vakantie in de zomer van 1975. Even letterlijk de Egyptische hitte ontvluchten. En hier leerde ik m'n Nederlandse vrouw kennen. We trouwden, ik ging geneeskunde studeren in Amsterdam en kwam via ziekenhuizen in Zwolle en Eindhoven in Hengelo terecht, waar ik van 1990 tot 2018 als cardioloog werkte."

icon_main_info_white_glyph

Nieuwste van het nieuwste

Zo'n 150 vrijwilligers begeleiden jaarlijks zo'n 400 ritten met de wensambulance. Er is ruimte voor 600 ritten extra. De stichting beschikt over 4 hypermoderne ambulances, die voorzien zijn van electrische brancards, rolstoelen en zelfs een strandbrancard, voor mensen die nog graag een keer de zee willen zien, ruiken, horen en voelen.

Zijn liefde voor Afrika bleef. Via zijn Stichting ZGT Overzee zorgt Saïd ervoor dat artsen en verpleegkundigen al jaren met enige regelmaat naar ontwikkelingslanden reizen om cardiologische ingrepen te doen en in Tanzania wordt al jaren gewerkt aan een kliniek met honderd bedden en meerder operatiekamers in een gebied dat qua inwonertal bijna vergelijkbaar is met Nederland, vertelt Saïd: "Er is een groot verschil. Er is daar nu nog niks qua cardiologische zorg. Over een jaar moet de kliniek opgeleverd worden. Ondertussen worden de medewerkers klaargestoomd in India. Ik kom zo'n twee keer per jaar in Tanzania om te zien hoe het werk vordert."

20221004 Salah Saïd Hengelo Ernst Bergboer
Lees ook
Jarige WensAmbulance deelt graag cadeautjes uit: 'Als iemand dat wil, rijden we naar de Noordkaap'

Zijn ambassadeursschap voor de wensambulance gaat verder dan het werk van een pr-medewerker: "Met m'n netwerk moet ik deuren openkrijgen die anders gesloten zouden blijven. Datzelfde geldt voor Inge Wessels en Andries Heidema." Hij wil maar zeggen: als zij het niet kunnen, kan niemand het.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.