Verkeer
Stuur appje
Zoek

PvdA Hengelo: 'Een app tegen straatintimidatie is beter dan wirwar aan meldpunten'

Meldapp stock via canva
Is een meldapp de oplossing om straatintimidatie tegen te gaan?
Beeld: Beeldbewerking 1Twente

Het Hengelose PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt wil weten of de gemeente bereid is te onderzoeken of een app om straatintimidatie te melden in Hengelo ingevoerd kan worden. Ze stelt vragen over dit onderwerp naar aanleiding van het nieuwe anti-straatintimidatiebeleid van de gemeente. Daarin meldt de gemeente dat er verschillende meldpunten zijn. "Het risico is dat inwoners door de bomen het bos niet meer zien", aldus Boekhoudt.

Volgens Boekhoudt is een zogenaamde 'sociale kaart’ met een wirwar aan verschillende meldpunten en telefoonnummers niet laagdrempelig. De gemeente opteert daar nu voor. "Deze keuze vinden wij bijzonder. Het is goed dat de meldpunten er zijn, maar het risico is dat inwoners door de bomen het bos niet meer zien”, schrijft Boekhoudt aan het college.

Rotterdam

De gemeente Rotterdam maakt sinds 2017 gebruik van een speciale app waarop mensen straatintimidatie kunnen melden. Met de zogenaamde StopApp kunnen mensen die zich op straat geïntimideerd voelen snel en anoniem een melding doen. In 2023 werd de app 588 keer gedownload en werden er 241 meldingen gedaan. “Over 2024 zijn nog geen exacte cijfers bekend, maar er zijn in ieder geval meer dan 500 meldingen en meer dan 800 downloads”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Vormen van intimidatie

Volgens de gemeente Rotterdam zorgt de app ervoor dat het stadsbestuur meer inzicht heeft op welke plekken straatintimidatie voorkomt, waardoor er gericht handhavingsacties kunnen worden georganiseerd. Ook krijgen ze op deze manier een beeld van welke vormen van straatintimidatie het meest voorkomen, denk aan verbale of non-verbale intimidatie of lhbti-gerelateerde straatintimidatie.

'Alleen op heterdaad'

Het vervolgen van daders via meldingen is niet mogelijk, laat de woordvoerder weten: “Daders zijn niet vervolgd of beboet door de StopApp. Handhaving van het wetsartikel kan door boa’s alleen op heterdaad worden gedaan."

Er zijn soortgelijke initiatieven elders in het land. Zo heeft het landelijke Platform Openbare Orde & Veiligheid samen met de gemeentes Eindhoven en Dordrecht een app in het leven geroepen met een vergelijkbare functie. Daar kunnen ook andere gemeenten zich bij aan sluiten.

Motie

In 2022 werd een motie van het CDA om straatintimidatie aan te pakken unaniem aangenomen. Het duurde vervolgens ruim twee jaar voordat het plan van aanpak er was. Eind vorig jaar kwam het Hengelose college er mee op de proppen.

Boa
Lees ook
Actieplan tegen straatintimidatie is er eindelijk: extra training boa's en meer voorlichting, maar PvdA plaatst kanttekeningen

In het plan staat onder andere dat boa's extra training krijgen in het herkennen van straatintimidatie, wordt er meer gericht op voorlichting op scholen en komt er een zogenaamde ‘zorgkaart’, waarop verschillende meldpunten en telefoonnummers staan waar mensen terecht kunnen.

icon_main_info_white_glyph

Straatintimidatie

Straatintimidatie is sinds dit jaar opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Daar staat de dader als volgt omschreven: ‘Degene die in het openbaar een ander indringend seksueel benadert door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten’. Op straatintimidatie staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een boete van maximaal 10.300 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.