Hengelo voert vanaf deze zomer campagne tegen straatintimidatie. Met posters in het straatbeeld en berichten op sociale media wil de gemeente bewustwording creëren over ongewenst gedrag op straat. De campagne maakt deel uit van een breder plan van aanpak dat moet bijdragen om straatintimidatie tegen te gaan.
Het is een van de maatregelen die de gemeente neemt om straatintimidatie tegen te gaan. De campagne ‘Ben je oké?’ bestaat al een aantal jaar en wordt al toegepast in verschillende Twentse gemeenten. Naast gemeenten werken ook studentenverenigingen mee. De campagne is een initiatief van expertisecentrum Rutgers.
Het doel van de campagne is om ongewenst seksueel gedrag tegen te gaan en dit bespreekbaar te maken. Het bewaken van iemand en je eigen grenzen is daar een belangrijk onderdeel van. Instituut Rutgers wil dit tegengaan door op zulke momenten de vraag ‘ben je oké?’ te stellen. In Enschede hangen de posters bijvoorbeeld op de toiletten van verschillende horecazaken.
Uit onderzoek van Kennispunt Twente blijkt dat 86 procent van de 436 ondervraagde Hengeloërs te maken heeft gehad met straatintimidatie. Het merendeel daarvan is vrouw en valt in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 29 jaar. De meeste straatintimidatie vindt plaats in het donker en komt in alle wijken voor. Bijna een derde van alle gevallen vindt plaats in de binnenstad.
In 2022 werd een motie van het CDA om straatintimidatie aan te pakken unaniem aangenomen. Het duurde vervolgens ruim twee jaar voordat het plan van aanpak er was. Eind vorig jaar kwam het Hengelose college met een actieplan. Sinds dit jaar is straatintimidatie opgenomen in het Wetboek van Strafrecht.
Alleen mogen boa's van de gemeente Hengelo hier nog niet op handhaven; de politie daarentegen wel. Dit heeft te maken met specifieke bevoegdheden die boa's hiervoor nodig hebben. In meerdere steden is een pilot gestart waarin gemeenteboa's wél mogen handhaven. Dit gebeurt onder andere in Rotterdam, Arnhem en Utrecht. Hengelo doet niet mee met deze pilot, maar volgens het college worden zij wel getraind in het herkennen van straatintimidatie en het doorverwijzen naar verschillende instanties.
Eerder pleitte PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt voor een app waar mensen direct een melding kunnen maken van waar straatintimidatie heeft plaatsgevonden. In Rotterdam wordt er al zeven jaar gebruikgemaakt van zo'n soort app. “In Hengelo zien we dat de kosten van zo’n app aanzienlijk zijn. Daarnaast willen we eerst inzicht krijgen in het aantal meldingen voordat we een meldpunt inrichten”, zegt het college.