Verkeer
Stuur appje
Zoek
De munt van Jantje van Leiden

Het muntje van Jantje van Leiden ligt in Enschede

In het Twents Kwartearken hebben we de afgelopen weken een bijzondere hagelslag gehad, de bever van Buurse kwam langs, we zagen hoe de banden van Vredestein ontstonden en vonden een reisgids uit 1724. In aflevering 5 ontdekken we in het depot van de Museumfabriek een munt van Jan van Leiden, de zelfbenoemde koning van Münster. En we gaan natuurlijk verder met onze Twentse lessen. Juf Adri test ons.

Eigenlijk hebben we het over Jan Beukelszoon, die omdat hij kleermaker in Leiden was Jan van Leiden werd genoemd, die in 1534 leider was van de wederdopers die Münster bezetten. Hij noemde zijn rijk Sion en riep zichzelf tot koning uit.

Het ging niet lang goed. De wederdopers werden verdreven en onder andere Jan van Leiden werd gedood. Het spreekwoord ‘hij maakt zich er met een Jantje van Leiden af’ is rechtstreeks afkomstig van Jan Beukelszoon die niet zoveel uitvoerde, maar wel heel mooie praatjes verkocht.

Onze juf Adri Hemmink vindt dat het tijd wordt alle Twentse woorden die we in de voorgaande lessen hebben geleerd te herhalen. Even testen wat er is blijven hangen en ze reikt ons natuurlijk ook weer nieuwe woorden aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.