Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad akkoord met koers IJsbaanweg

De Enschedese gemeenteraad debatteerde gisteravond over de aanpak en de plannen van wethouder Jeroen Diepemaat, die sinds mei vorig jaar naarstig op zoek is naar een oplossingen voor hypotheekproblemen aan de IJsbaanweg. Een complex probleem, zo erkent ook de raad, die een enkele kanttekening plaatste maar toch vooral haar steun uitsprak.

Die hypotheekproblemen zijn een gevolg van een bestemmingsplanwijziging van eind 2017 en een verandering in de manier waarop woningtaxaties worden getoetst. Gevolg: woonhuizen werden bedrijfswoningen en daarmee in een klap een stuk minder waard. Ergo: ze staan onder water. Geen hypotheekverstrekker die daar nog geld in wil steken.

Diepemaat is met een aantal mogelijke oplossingen gekomen. De makkelijkste en snelste wordt op dit moment uitgewerkt - de praktijk moet uitwijzen of het echt een oplossing is. Eigenaren van woonhuizen aan de IJsbaanweg krijgen een brief waarin de gemeente expliciet voor hun woning een uitzondering maakt: in dit huis mag gewoon worden gewoond, zonder dat bewoners, de woning zelf of het erf iets te maken hebben met bedrijvigheid. Tot in lengte van jaren. Die brief hoort bij de woning en behoort bij verkoop te worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren

In elk geval een grote geldschieter kan leven met de gekozen constructie, zo blijkt uit gemeentelijk onderzoek. Of dat ook voor andere hypotheekverstrekkers geldt, moet de praktijk uitwijzen. Wat het nog een beetje extra lastig maakt, zo stelde CDA-raadslid Mart van Lagen in 1Twente Vandaag, is dat hypotheekverstrekkers bij een overstap een boete kunnen rekenen. Van Lagen is een van de raadsleden die nauw betrokken is bij de kwestie. Of en hoe dat gebeurt in het geval een bewoner van de IJsbaanweg met zo’n brief wil oversluiten, is evenmin duidelijk.

In het geval de nu gekozen oplossing onvoldoende soelaas biedt, wordt de optie onderzocht om het bestemmingsplan voor de IJsbaanweg, dan wel de betreffende woningen, terug te draaien naar de oude situatie, zo stelde Van Lagen. Probleem daarbij is dat bedrijven formeel op een bepaalde afstand van gewone woonhuizen moeten liggen. Dat valt aan de IJsbaanweg niet te organiseren, dus ook die optie levert een flinke puzzel op.

Daar komt bij dat het maar de vraag is of die beoordeling van woningtaxaties anders uitpakt in het geval de oude bestemming weer zou gelden. De gemeente gaat weliswaar over de bestemming, maar niet over die toetsingsregels voor taxaties. Daar gelden landelijke richtlijnen voor.

Mart van Lagen 2 Ernst Bergboer
Mart van Lagen in 1Twente Vandaag: "Het is een complex probleem, maar er komt een oplossing."
Beeld: Ernst Bergboer

De gemeenteraad heeft, zo stelde Van Lagen, het college wel opgedragen te onderzoeken hoe groot probleem is. Dat wil zeggen: er staan meer woningen in het Havengebied waarvoor een vergelijkbare situaties geldt. Maar misschien speelt het ook elders in de stad. De raad wil voorkomen dat nietsvermoedende woningeigenaren vroeg of laat voor nare verrassingen komen te staan. Woningeigenaren die vragen hebben over hun situatie worden opgeroepen zich te melden bij de gemeente.

Van Lagen sloot zijn bijdrage aan 1Twente Vandaag hoopvol af: “Er komt een oplossing, dat heeft het college toegezegd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.