Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hypotheekproblemen IJsbaanweg spelen ook in de Usselerhalte

Schermafbeelding 2021 02 08 om 20 56 04
De Usselerhalte: hypotheekproblemen Havengebied spelen ook hier?
Beeld: Google Maps

De problemen rond hypotheken aan de IJsbaanweg spelen breder. Ook huiseigenaren in de Usselerhalte luiden de noodklok. Dat melden die bewoners zelf. De SP en het CDA kaarten die problemen aan in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

In de Usselerhalte staan woningen die rond 1935 zijn gebouwd. Na een wijziging van het bestemmingsplan voor het Havengebied blijkt nu dat ook deze woningen een andere status hebben gekregen. De eigenaren van deze woningen zeggen van die wijziging niet op de hoogte te zijn gebracht.

De situatie aan de Usselerhalte lijkt daarmee op die aan de IJsbaanweg. Bewoners van die eerste straat namen, na een tip, contact op met eigenaren van woningen aan de IJsbaanweg - pas toen werd duidelijk dat zij met dezelfde problemen kampen. Daarmee lijkt bevestigd wat wij in publicaties al vermoedden: in het hele Havengebied staan woningen die na de voornoemde bestemmingsplanwijziging beduidend minder waard blijken te zijn.

Het gaat in dit geval om woningen die als woonhuis zijn gebouwd en als zodanig ook altijd zijn gebruikt. Kort gezegd worden deze woningen onder het nieuwe bestemmingsplan als bedrijfswoning beschouwd. Daarmee daalt de waarde aanzienlijk.

Raadsleden Mart van Lagen (CDA) en Annelies Futselaar (SP), die ook betrokken waren bij de zaak rond de woningen aan de IJsbaanweg, hebben een aantal bewoners aan de Usselerhalte bezocht. Voor zover zij kunnen beoordelen, zo staat in de brief aan het college te lezen, is er sprake van eenzelfde situatie. Ook hier zouden bewoners niet zijn geïnformeerd over of betrokken bij de wijziging van het bestemmingsplan.

Verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat heeft huiseigenaren die vragen hebben of vermoeden dat zij in dezelfde situatie verkeren al eerder opgeroepen zich te melden bij de gemeente. Actief op zoek gaan naar eigenaren van huizen waarbij dezelfde problematiek speelt was hij vooralsnog niet van plan. Dat zou een complexe zoektocht zijn.

Overigens is er voor de woningen aan de IJsbaanweg een aantal oplossingsmogelijkheden aangedragen. Een van die opties wordt momenteel onderzocht. Als die voldoet, is hij wellicht ook bruikbaar voor vergelijkbare situaties in het gebied.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.