Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oplossing voor hypotheekproblemen Enschedese havengebied in zicht?

Van den Endt Ernst Bergboer
Bewoners van de IJsbaanweg meldden plotselinge problemen met hun hypotheek
Beeld: Ernst Bergboer

Eigenaren van woonhuizen in het Enschedese havengebied krijgen een woonbestemming op hun huis. Dat heeft het college van B&W deze week besloten. Daarmee heeft de gemeente het maximale gedaan om de ontstane problemen met woonhypotheken op te lossen, stelt wethouder Jeroen Diepemaat.

Verkoop onmogelijk

Ruim een jaar geleden meldden bewoners van de IJsbaanweg dat hypotheekverstrekkers geen kredieten meer wilden verstrekken op hun woning. Het gevolg: verkoop was onmogelijk, een verbouwingshypotheek of oversluiten ging evenmin. De waarde van de huizen in hun straat bleek ineens tienduizenden euro’s lager getaxeerd dan waarvoor ooit was gekocht.

Definitiewijziging

Uit onderzoek van 1Twente bleek onder meer dat een bestemmingsplanwijziging voor het hele havengebied onvoorziene gevolgen had voor de daar gelegen woonhuizen. Door een wijziging in de definitie van ‘bedrijfswoning’ in die plannen, werden die door hypotheekverstrekkers anders getaxeerd dan voorheen. Daarbij waren de regels bij taxatie ook aangescherpt.

“‘Wij hebben hiermee het maximale gedaan’”

Nieuwe bestemming: woonhuis

Aan die taxatie-regels kon de gemeente weinig doen. Die worden landelijk bepaald. De gemeente gaat wel over bestemmingsplannen. Voor woonhuizen in het havengebied wordt de bestemming nu opnieuw gewijzigd: van bedrijfswoning naar woonhuis. Wethouder Diepemaat stelt dat het in totaal om zo’n tachtig panden gaat.

Tachtig woningen

Aanvankelijk bestond onduidelijkheid over het aantal woonhuizen in het gebied waarvoor de problemen golden zoals ook aan de IJsbaanweg. De inschatting na een rondrit was destijds dat het om minstens vijftig huizen ging, maar de gemeente kon destijds nog niet zeggen voor welke woningen de situatie vergelijkbaar was met die aan de IJsbaanweg.

Bewoners die zich zorgen maakten, vragen hadden of ook tegen hypotheekproblemen aanliepen, konden zich melden. Volgens Diepemaat hebben verschillende huiseigenaren dat ook gedaan. “Maar nu gaan we dat wel actief uitzoeken”, zegt hij. “We willen het in een keer goed doen, voor alle woningen in dat gebied.” Het gaat in dit geval om woningen die niet als bedrijfswoning in gebruik zijn.

463241 Schermafbeelding 2020 07 03 om 200758
Lees ook
Wonen aan de IJsbaanweg: bestemming onbekend

Onderzoek

De onzekerheid duurde onder meer zo lang, omdat deze woonhuizen in een industriegebied liggen. Diepemaat: “Er gelden wettelijke eisen voor wonen, onder meer voor veiligheid en gezondheid. We hebben extern onderzoek laten doen naar de mogelijkheden hier. Die blijken wat ruimer te zijn dan wij dachten en daar maken we nu maximaal gebruik van.”

'Als er maar een aantal zijn...'

Het is vooralsnog niet zeker dat alle geldschieters akkoord zullen gaan met de nieuwe bestemming op woonhuizen in het havengebied. Hypothekers, maar met name taxateurs en validatiekantoren, hanteren landelijke richtlijnen. “Als er maar een aantal zijn dan kunnen de bewoners verder. Wij hebben die hypothekers hiermee een extra argument gegeven”, stelt Diepemaat.

Eerder al bood de gemeente huiseigenaren in het havengebied de mogelijkheid om een perceelsgebonden verklaring te laten opmaken. Daarin garandeert de gemeente de woonfunctie zoals die er altijd al was.

Schermafbeelding 2021 02 08 om 20 56 04
Lees ook
Hypotheekproblemen IJsbaanweg spelen ook in de Usselerhalte
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.