Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een brief van de gemeente bij een betalingsachterstand

Nul euro Ernst Bergboer
Mural op de redactievloer: erbij zijn voordat er problematische schulden ontstaan
Beeld: Ernst Bergboer

Een achterstand in de betaling van de energienota? Een huurachterstand of een termijn van je ziektekosten niet betaald? Dan kun je een brief van de gemeente op de deurmat verwachten. Niet als aanmaning, maar om er meteen bij te zijn als er financiële problemen dreigen.

Steeds meer mensen hebben problematische betalingsachterstanden en schulden. De aantallen zijn in de afgelopen jaren sterk opgelopen. Grootste schuldeiser zijn overheden - landelijk en/of lokaal. Maar ook zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiebedrijven, waterschappen en drinkwaterbedrijven zien steeds meer mensen die moeite hebben hun rekeningen te betalen.

Met ingang van dit jaar is de gemeente verplicht om bij betalingsachterstanden bij één van deze organisaties en instanties actief contact op te nemen. In Enschede gebeurt dat in de vorm van een brief. De eerste driehonderd brieven gaan maandag aanstaande de deur uit.

Enschede startte in 2019 al een project met als doel betalingsproblemen zo vroeg mogelijk te signaleren en snel hulp te kunnen bieden: Vroeg Eropaf. Daarin werkt de gemeente samen met onder andere woningcorporaties, zorgverzekeraars en energieleveranciers. Als er bij meerdere van die organisaties betalingsachterstanden ontstaan, nemen wijkcoaches contact op en proberen de helpende hand te bieden.

De informatie die tussen de gemeente en deze organisaties wordt uitgewisseld is strikt vertrouwelijk. Dat geldt ook, zo stelt de gemeente, voor de informatie die nodig is om mensen met een betalingsachterstand zo’n brief te sturen of langs te gaan. Het gaat om een vrijblijvend aanbod om te helpen, als dat nodig is. Weigeren heeft geen consequenties, ook niet als er sprake is van een gemeentelijke uitkering. De meldingen van de betalingsachterstanden worden gewist.

Overigens is de hulp die actief wordt aangeboden bij gemelde betalingsachterstanden voor iedereen beschikbaar, zo stelt de gemeente. Ook als er om andere redenen en bij andere instanties schulden zijn ontstaan, kunnen inwoners hulp krijgen. Hoe langer het duurt voordat er hulp komt, hoe groter het risico dat problemen zich opstapelen en bijna niet meer op te lossen zijn. Dat heeft niet alleen nare gevolgen voor degene die schulden heeft, het leidt ook tot hoge maatschappelijke kosten.

Meer weten over de beschikbare hulp bij schulden? Klik hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.