Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Rijke huurder moet doorstromen naar zijn eigen koopwoning'

89439 huurwoning
Beeld: 1Twente

Een bewoner van een huurwoning, die zelf meerdere koopwoningen in z'n bezit heeft. Wettelijk gezien mag het, maar PvdA-raadslid Imdat Yikilmaz vindt het onwenselijk. Gezien de grote woningnood en de lange wachtlijsten is het voor hem onverteerbaar dat mensen met een kleine beurs lang moeten wachten op een geschikte huurwoning, terwijl mensen die meerdere koophuizen in hun bezit hebben en dus elders kunnen wonen, de geschikte huurwoning bezet houden.

Yikilmaz las erover in NRC en heeft nu vragen gesteld aan het college van B en W. "In Nederland gaat het om 1.055 mensen, die samen 3.344 huizen bezitten. In Hengelo betreft het 4 huurders, die samen in totaal 18 huizen bezitten. Ondanks de relatief lage aantallen zijn wij als fractie geschrokken van het feit dat dit blijkbaar bij wet niet verboden is. We zijn dan ook erg benieuwd welke middelen we eventueel kunnen inzetten om dit in de toekomst te voorkomen", aldus de PvdA'er.

“Ondanks de relatief lage aantallen zijn wij als fractie geschrokken van het feit dat dit blijkbaar bij wet niet verboden is.”

Hij wil van burgemeester en wethouders weten of zij dit wenselijk vinden en hij wil graag weten of het college instrumenten heeft, wellicht in samenwerking met Welbions, om dit soort praktijken te voorkomen. En zo ja, of die dan ook ingezet zullen worden.

De landelijke corporatiekoepel Aedes liet in NRC weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de cijfers, maar vooralsnog niks te kunnen uitrichten: "Aedes noch corporaties hebben wettelijk gezien een mogelijkheid ertegen op te treden. Daarvoor is een wetswijziging nodig.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.