Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede wil opvang uitgeprocedeerde asielzoekers nog een jaar verlengen

Wegenerpand Google Maps
Het voormalige Wegenerpand aan de Getfertsingel is nu een bed-, bad- en broodopvang.
Beeld: GoogleMaps

De bed-, bad- en broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt in Enschede nog een jaar verlengd. Dat stelt het college althans voor in de zogeheten zomernota.

Er is een bedrag van 130.000 euro beschikbaar om de regeling in 2022 voort te zetten. Vooralsnog blijft de opvang gevestigd in het voormalige Wegenerpand.

In het gebouw aan de Getfertsingel is de opvang al sinds het voorjaar van 2015 gevestigd. Op dit moment krijgen nog vier bewoners er een bed, een bad en een maaltijd aangeboden.

Onduidelijkheid

Het college van Enschede heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de stad uitgeprocedeerde asielzoekers moet opvangen. Twee jaar geleden werd Enschede genoemd als een van de acht opvanglocaties voor een landelijke bed-, bad- en broodregeling, de zogeheten Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV).

Over dat plan is echter veel onduidelijkheid. 'De vijf huidige pilots in de steden Amsterdam, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Eindhoven zijn verlengd tot eind 2021', aldus een gemeentewoordvoerder. 'Het nieuwe kabinet zal allereerst besluiten of de LVV's worden gecontinueerd na de pilotfase.'

Wegenerpand moet wijken

Op en om de plek van het Wegenerpand wil de gemeente Enschede het bouwplan Cromhoffpark ontwikkelen: 400 tot 500 woningen met in het hart een bos/park. Dat betekent dat het oude onderkomen van Tubantia op termijn wordt gesloopt.

Vooralsnog zegt de gemeente dat de verlenging van bed-, bad- en broodregeling geen problemen qua huisvesting oplevert. 'Als dat wel zo is en er nog mensen zijn dan gaan we daarvoor op zoek naar een andere plek.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.