Verkeer
Stuur appje
Zoek

Coronadrukte bij GGD houdt aan, alle hens aan dek (en meer) voor boosterprik

Militair Ernst Bergboer
De GGD krijgt hulp van defensie, net als begin dit jaar
Beeld: Ernst Bergboer

De GGD Twente blijft razenddruk. In de voorbije week viel er weliswaar een daling in het aantal besmettingen en testen te bespeuren, de totalen blijven tot de hoogste tijdens de hele pandemie te behoren. Daarbij is gestart met de boosterprik voor 60-plussers. Dat bleek uit de persconferentie van de Veiligheidsregio vanmiddag.

Die boosterprikronde zal de komende maanden het leeuwendeel van de GGD-taak zijn. De aandacht voor vaccinaties ‘op de stoep’ - in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad achterblijft - is daardoor lager dan hij was. De GGD werft driehonderd extra mensen; in januari zullen dan een kleine duizend medewerkers voor de boosterprikken worden ingezet.

Defensiepersoneel

“In de afgelopen twee weken zijn 10.000 boosterprikken gezet”, schetst coronamanager van de GGD Reinier van Broekhoven. “Dat moeten er in januari 27.000 per week worden.”In de tussenliggende periode, startend deze week, springen defensiemedewerkers bij. Zij zullen dagelijks 40 diensten invullen, waarvan 15 op prikposten. Begin dit jaar werden ook al defensiemedewerker ingezet. Toen hielpen zij in verzorgings- en verpleeghuizen.

Schommelingen

Waardoor dalingen en stijgingen worden veroorzaakt, valt lastig te zeggen, stelt Van Broekhoven. “We zien dat het aantal testen in de afgelopen week is gedaald. We zien dat het aantal besmettingen daalt, al zijn de aantallen nog altijd op een topniveau. En we zien dat het percentage positieve testen hoog is. Maar over een relatie tussen die vaststellingen kunnen we niet veel zeggen.”

Zeker is dat zelftesten en maatregelen invloed hebben. “De situaties waarin je een test nodig hebt, is veranderd”, stelt Veiligheidsregiowoordvoerder Ton Kamp. In de dagen nadat die nieuwe maatregelen ingingen, hebben veel mensen zich bij de GGD laten testen nadat zij een zelftest hadden gedaan. Ook als die negatief uitviel. Voor de zekerheid.

icon_main_info_white_glyph

De cijfers over de afgelopen week

Aantal besmettingen: 4.800 (daling van 19%)
Aantal testen: ruim 19.000 (daling van 23%)
Percentage positieve testen: 20,7%


Positief, niet gevaccineerd: 27%
Positief, wel gevaccineerd: 18%
Gevaccineerd deel van de bevolking: 85% (in Nederland is dat 83%)


Aantal coronapatiënten in de Twentse ziekenhuizen
Op de IC: 12
In de kliniek: 68

Nu blijkt dat de uitkomsten van die zelftesten redelijk betrouwbaar is, zijn minder mensen geneigd dat te doen bij een negatieve zelftestuitslag. Dat betekent wat minder ‘zekerheidstesten’ in de teststraten van de GGD, maar verhoudingsgewijs ook meer testen die positief uitvallen.

Kinderen en jongeren

De meeste besmettingen worden gevonden bij kinderen en jongeren. De GGD houdt om die reden nauw contact met scholen en meldt weet te hebben van 62 besmettingshaarden - zogenaamde ‘clusters’ - op scholen. “Maar we hebben geen volledig zicht op andere sectoren”, zegt Van Broekhoven. Daarvoor ontbreekt simpelweg de capaciteit.

“Heb alsjeblieft een beetje geduld, begrip en respect voor elkaar”

Datzelfde geldt voor bron- en contactonderzoek. “We zetten alles in om positief geteste mensen binnen 48 uur te bellen. Dat lukt. Maar de mogelijkheden voor bron- en contactonderzoek zijn heel beperkt.”

Ziekenhuizen: ‘plafond lijkt bereikt’

In de Twentse ziekenhuizen is het nog altijd druk, al lijkt er wel een plafond te zijn bereikt waar het om de aantallen nieuwe opnames gaat. Van Broekhoven is nog wel voorzichtig: “Zeker weten we dat niet. Vooralsnog is de reguliere zorg nog steeds afgeschaald.” Operaties en behandelingen die kunnen wachten, worden doorgeschoven.

Veerkracht en verharding

Plaatsvervangend Veiligheidsregiovoorzitter Arjen Gerritsen stak de loftrompet over de manier waarop de Twentse bevolking de nieuwe reeks maatregelen heeft opgepakt. “In de horeca, bij sportverenigingen, overal zie je door de bank genomen veel inzet om de maatregelen na te leven. Dat tekent de enorme veerkracht van de regio.”

Hij plaatst ook een kanttekening. “Maar er is ook verharding.” Personeel in de horeca en zorg, maar ook vrijwilligers bij sportverenigingen, worden volgens Gerritsen regelmatig geconfronteerd met mensen die hun geduld verliezen. Hij deed dan ook een oproep: “Heb alsjeblieft respect, geduld en begrip voor elkaar.”

Hier en daar doen zich verdergaande vormen van bedreiging voor, maar daarbij lijkt het om incidenten te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.