Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kou is even uit de lucht: 1Twente krijgt niet één, maar twee ton extra van Enschedese gemeenteraad

Op de valreep van het politieke kalenderjaar heeft de gemeenteraad lokale omroep 1Twente Enschede meer financiële ruimte gegeven. Met het feitelijk toekennen van 200.000 euro krijgt de omroep de tijd om zich na jaren watertrappelen te kunnen richten op een duurzame toekomst.

Elke gemeente in Nederland is wettelijk verplicht om een lokaal media-aanbod op verschillende kanalen (radio, tv, internet) te bekostigen en krijgt daarvoor een minimale vergoeding vanuit het Rijk. Die vergoeding bedraagt komend jaar 1,39 euro per huishouden. De gemeente Enschede stort zodoende, verdeeld over twaalf maandelijkse bedragen, zo'n 110.000 euro op de rekening van 1Twente.

Structurele oplossing nodig

Die standaard vergoeding is voor de lokale omroep niet afdoende. Weliswaar worden er door de gemeente en door andere partijen ook commerciële opdrachten (dus geen vergoeding voor lokale journalistiek) bij de omroep uitgezet, maar om het hoofd boven water te houden vinden 1Twente-directeur Flip van Willigen en het omroepbestuur dat er een structurele hogere bijdrage nodig is.

Voor die verhoging wordt al jaren gepleit. Nu is het elk jaar weer overleven. Mede door een dalend aantal opdrachten sinds de corona-uitbraak, is er sprake van een acuut probleem. De omroep heeft problemen om de kortlopende schulden te betalen en dreigt zogezegd kopje onder te gaan. In de gemeenteraad wordt al weken voor en achter de schermen over een oplossing gesproken.

100.000 euro steun

Alle oppositiepartijen waren het er eigenlijk over eens dat 1Twente structureel meer geld zou moeten ontvangen. Maar de coalitiepartijen, die samen een meerderheid vormen, neigden naar (eventueel) een eenmalige bijdrage, zodat de nieuwe raad eventueel voor een structurele bekostiging kan kiezen.

Na veel soebatten werden er dinsdag meerdere voorstellen ingediend. Een voorstel van de PVV en Groep Versteeg met steun van alle oppositiepartijen haalde het niet. In plaats daarvan werd een (iets behoudender) coalitievoorstel voor eenmalige extra bijdrage van 100.000 euro unaniem gesteund. Ook komt er een onderzoek naar de maatschappelijke waarde van de lokale omroep.

PHOTO 2021 12 22 20 14 55
Lees ook
1Twente pakt tijdens de kerstdagen uit met Kerstnachtdienst, Ron Jans en FC Twente-documentaire

Behalve de eenmalige bijdrage regelt is ook vastgelegd dat de jaarlijkse vergoeding van 110.000 euro in één storting wordt uitbetaald en dat de gemeente een lening van 1Twente overneemt. Mede met het zelfstandig ophalen van opdrachten kan de omroep zo op korte termijn aan zijn verplichtingen voldoen.

Foutje, bedankt!

Namens de oppositiepartijen diende GroenLinks echter ook een motie in om bovenop de eenmalige subsidie van een ton, nóg eens 100.000 euro uit te keren. Dit zodat 1Twente en de gemeenteraad het komende halfjaar wat ademruimte hebben om te kijken naar een structurele oplossing.

Het was in coalitiekringen niet de bedoeling dat die motie gesteund zou worden. Alleen VVD-raadslid Joost Nijhuis, die zich afgelopen maanden persoonlijk inzette voor de financiële steun, gaf te kennen dat hij het voorstel wél zou steunen. Door interne verwarring stemden echter de drie andere VVD'ers en twee PvdA-raadsleden ook in. En eenmaal gestemd is gestemd, aldus burgemeester Theo Bovens. Onverwacht krijgt de lokale omroep dus alsnog de gevraagde eenmalige extra bijdrage van 100.000 euro.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.