Verkeer
Stuur appje
Zoek

Groen marktplein Hengelo laaft zich straks aan regenwater centrumstraten

Nieuwstraat zuid hengelo
Het zuidelijke deel van de Nieuwstraat loopt van het Stationsplein tot de Molenstraat. Dit deel gaat vanaf maandag 10 januari op de schop.
Beeld: Google Streetview

De herinrichting van de Nieuwstraat werpt alvast z'n duurzame schaduw vooruit richting het nieuwe marktplein. Na de werkzaamheden, die op maandag 10 januari van start gaan, zal al het regenwater dat in de Nieuwstraat valt niet meer in het riool terechtkomen, maar via zogeheten 'lijngoten' richting de Markt stromen. Het water moet het vele groen daar gaan voeden.

Regenwater afgekoppeld

Aannemer Dusseldorp begint maandag met de aanpak van het noordelijke en het zuidelijke stuk Nieuwstraat; het middenstuk tussen Molenstraat en Telgen volgt vanaf maandag 7 februari. Zoals alle straten op en rond de Markt zal ook het plaveisel in de Nieuwstraat van warmrode straatstenen worden voorzien. Verder komen er diverse groenvakken in het winkelgebied. Niet alleen het water dat op straat valt, gaat naar de lijngoten; ook de regenpijpen aan de straatzijde worden afgekoppeld van het riool en zullen straks het groen op en rond de Markt van water voorzien.

Tien fases

Het totale project kent liefst tien fases. Fase één is al achter de rug. Dit was de herinrichting van de BP Hofstedestraat, die afgelopen december opnieuw is ingericht. Fase twee zijn de kop en de staart van de Nieuwstraat. Deze twee delen worden in de periode van 10 januari tot en met 18 februari opnieuw ingericht. Als dit werk is afgerond is, volgt fase drie: het middenstuk van de Nieuwstraat, het deel tussen de Molenstraat en Telgen. De aannemer gaat hier vanaf maandag 7 februari aan het werk en de afronding van de werkzaamheden staat gepland voor 18 maart. In fase drie start ook het werk aan de kop van de Brinkstraat, vanaf de kruising Enschedesestraat tot aan de Markt.

Daarna start de herinrichting van de Markt. Alle genoemde data zijn onder voorbehoud. "Werkzaamheden in binnensteden zijn complex leert de ervaring. Daarnaast kan het weer van invloed zijn op de planning", laat een gemeentewoordvoerder weten.

Bereikbaarheid

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek, onderdeel van ReintenInfra BV uit Borne. Dusseldorp zorgt ervoor dat de binnenstad bereikbaar blijft, ook voor mindervaliden. Met name de goede toegang van winkels is belangrijk, aldus de gemeentewoordvoerder: "Hiervoor zet de aannemer verschillende middelen in. Zo regelt Dusseldorp altijd een afgebakende loopstrook. Die bestaat uit oude of nieuwe verharding. Verder leggen ze inloopmatten neer en treffen ze maatregelen tegen het stuiven van zand. Ook aan borden met de bewegwijzering wordt gedacht. Om zaken als bereikbaarheid en bevoorrading te bespreken, neemt de omgevingsmanager van Dusseldorp tijdig contact op met de betrokken winkeliers."

Van wakeren marktplein aftrap november 2021
Lees ook
Werkzaamheden nieuw marktplein Hengelo eindelijk van start

Projectinformatiepunt

Vanaf 10 januari is het projectinformatiepunt aan de Brinkstraat 28 in gebruik. De projectmedewerkers zijn hier aan het werk. Op deze locatie hangt ook een presentatie van het ontwerp en vindt men meer informatie over de fasering en planning.

Werkzaamheden binnenstad hengelo
Gemeente Hengelo
Beeld: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.