Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

UT-studenten krijgen sleutels van 'superdeluxe' woningen in... zeecontainers

Nico Tom Pen van de Universiteit Twente Foto RTV Oost Teun van der Velden
Nico-Tom Pen van de Universiteit Twente
Beeld: Teun van der Velden / RTV Oost

Een grote piek van het aantal studenten op de Universiteit Twente; het leverde flink wat denkwerk op afgelopen zomer voor de gemeente Enschede en de universiteit. "Hoe zorgen we voor onderdak, op een hele korte termijn?", vroeg wethouder Jeroen Diepemaat zich af. Het resultaat is een aantal maanden later zichtbaar. De eerste 30 van de 230 'containerwoningen' op de campus is in gebruik genomen.

Je kan je niet aan de indruk onttrekken dat het wat weg heeft van een haven. Hoog 'opgestapelde' knalrode containers op een - nu nog - bouwplaats. Maar niets is minder waar. Het zijn 230 studentenkamers, met keukentje en badkamer.

'Hard gewerkt'

"Er ontstond afgelopen zomer een onverwachtse piek doordat er vijfhonderd extra studenten zich inschreven. Dat hadden we niet verwacht", zegt wethouder Diepemaat tegen RTV Oost. "We hebben met z'n allen hard gewerkt om daar een snelle oplossing voor te vinden. Ik ben daarom erg blij dat we dit zo snel hebben kunnen regelen."

“We hebben meer studenten door de Brexit”

Nico-Tom Pen van de Universiteit Twente is net zo trots. "We willen als Universiteit Twente aantrekkelijk zijn voor zowel Nederlandse als internationale studenten. Daarom vinden we dat we er alles aan moeten doen om studenten onderdak te bieden. Hoewel wij daar natuurlijk niet verantwoordelijk voor zijn."

Tien jaar

Volgens Pen ontstond de onverwachtse groei door vier redenen. "Er is al een aantal jaren sprake van een hogere instroom. Nu komt daar nog eens de slechte doorstroming op de huizenmarkt bij. Ook kiezen internationale studenten sneller voor Nederland door de Brexit en ontstond de piek doordat studenten die vanwege corona hun inschrijving uitgesteld hadden, zich afgelopen zomer alsnog inschreven."

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?

De 230 woningen zijn tijdelijk. Dat houdt in dat ze er maximaal tien jaar blijven staan. "Dit is echt om de 'prop uit de pijpleiding te halen'", zegt Diepemaat. "Ondertussen zijn we bezig met definitieve oplossingen. Niet alleen hier op de campus, maar ook in de rest van de stad."

In maart trekken nog eens 85 studenten het complex in, halverwege april moeten alle 230 woningen bezet zijn.

Jeroen Diepemaat wethouder Enschede Foto RTV Oost Teun van der Velden
Teun van der Velden / RTV Oost
Beeld: Teun van der Velden / RTV Oost
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.