Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Boekelo

Speeltuin en vijver in Boekelo afgezet na vondst vervuilde grond

Speeltuin Boekelo Stoomblekerij Google Maps
Het speeltuintje aan de Boekelose Stoomblekerij is inmiddels afgezet.
Beeld: GoogleMaps

Uit voorzorg heeft de gemeente Enschede een speeltuintje aan de Boekelose Stoomblekerij afgezet. In het zwarte zand rondom de speeltuin is bij een bodemonderzoek vervuiling aangetroffen. Het gaat om zogenaamde PFAS, chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei industrieën en als blusmiddel. Volgens de gemeente hebben de PFAS-waarden de 'veilige norm' niet overschreden.

PFAS (Poly- en Perfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte stoffen die water-, vuil- en vetafstotend. De chemische stoffen, waar er zo'n 6.000 soorten van zijn, worden onder meer gebruikt in antiaanbakpannen, cosmetica en blusschuim. Ook in de textielindustrie, zoals in Boekelo, werden PFAS gebruikt om kleding waterafstotend te maken. Het probleem met de stoffen is dat zij niet afbreken in de natuur. In bepaalde hoeveelheden kunnen PFAS zelfs schadelijk zijn voor mens en dier.

Blekerij en Texoprint

De afgelopen tijd heeft de gemeente Enschede bodemonderzoeken uitgevoerd, met name op plekken waar vroeger vervuilende bedrijven stonden. In Boekelo gaat het om acht plekken op de voormalige gronden van de blekerij en Texoprint. De grond is zowel aan de oppervlakte als op 50 centimeter diepte onderzocht.

Volgens de gemeente Enschede voldoet de grond in Boekelo op alle onderzochte plekken aan de normen die het RIVM adviseert. Op één plek komt die waarde dichtbij de norm: het zwarte zand rondom de speeltuin op de hoek Boekelose Stoomblekerij/Roelof Blokzijlstraat. Hoewel de waarde 'veilig' is, vindt de gemeente dit niet acceptabel voor een speeltuin.

Water nog niet onderzocht

Uit voorzorg is de speeltuin daarom afgezet met linten. Dat geldt ook voor nabijgelegen vijver. In het talud van de vijver is op 50 centimeter diepte liggen de PFAS-waarden namelijk ook dichtbij de normen van het RIVM (maximaal 110 microgram per kilo).

De komende weken gaat de gemeente de grond bij de speeltuin en de vijver verder onderzoeken. Ook het water in de vijver en de beek wordt onderzocht. Totdat de resultaten bekend zijn wordt geadviseerd om de speeltuin, vijver en de beek niet te gebruiken, ook niet door huisdieren.

Op donderdag 12 mei (19.30 tot 20.30 uur) is er bij eetcafé De Buren een informatiebijeenkomst gepland, zodat bewoners vragen kunnen stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.