Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wijst tweede opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan

Een tweede opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Enschede is bekend. Het college wijst de gebouwen van voormalig dagopvang Tesinkweide aan de Landsteinerlaan in Boekelo aan om 200 mensen voor een langere periode onderdak te kunnen bieden. De huidige bewoners van die gebouwen - die er 'antikraak' wonen - moeten plaatsmaken en krijgen andere woonruimte aangeboden.

Tot enkele jaren geleden werd in Tesinkweide dagopvang voor jonge kinderen aangeboden. De laatste jaren biedt de locatie, in de vorm van leegstandsbeheer, onderdak aan mensen die er op basis van tijdelijkheid wonen. De gemeente heeft met vastgoedbeheerder Ad Hoc afgesproken dat de huidige bewoners vervangende woonruimte wordt aangeboden.

Protest

In Hengelo leverde eenzelfde constructie protest op. Ook daar moesten bewoners van zogeheten antikraakpanden hun huis uit om plaats te maken voor Oekraïense vluchtelingen. De veelal studenten of starters - die vaak uit gebrek aan een betaalbaar alternatief antikraak zijn gaan wonen - maakten zich zorgen om welke vervangende woonruimte ze zouden krijgen en op welke plek. Eerder kregen sommigen van hen woningen aangeboden in andere steden of gemeenschappelijke locaties.

Still antikraakdemo
Lees ook
Protesterende antikraakbewoners rollen hun slaapzakken uit in stadhuis Hengelo

500 vluchtelingen

“Met deze tweede locatie erbij kunnen we straks als gemeente ongeveer 500 Oekraïense vluchtelingen opvangen”, zegt burgemeester Roelof Bleker van Enschede. Eerder werd al bekend dat in kantoorpand De Noordmolen aan de Molenstraat 300 mensen worden gehuisvest. De verbouwing van die locatie om dit mogelijk te maken is onlangs gestart.

“Daarnaast zijn er ook nog eens bijna 200 mensen opgevangen in gastgezinnen. Het is mooi om te zien dat veel Enschedeërs zich het lot van de mensen uit Oekraïne aantrekken. Naast onderdak is er veel kleding en andere goederen ingezameld, zijn er veel vrijwilligers actief om mensen op weg te helpen en wordt er hard gewerkt om alle kinderen passend onderwijs te kunnen bieden.”

De Noordmolen Ernst Bergboer 2022 03 30 153516 uzyh
Lees ook
Enschede gaat 500 Oekraïense vluchtelingen opvangen
20220325 Boekelo Tesinkweide Google Maps
In locatie Tesinkweide moeten 200 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen
Beeld: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.