Verkeer
Stuur appje
Zoek

Protesterende antikraakbewoners rollen hun slaapzakken uit in stadhuis Hengelo

De bewoners van de sloopwoningen in de Hengelose wijk De Nijverheid hielden woensdagavond een protest in het stadhuis. De bewoners moeten hun huis uit om plaats te maken voor Oekraïense vluchtelingen. Burgemeester Sander Schelberg kon de demonstranten vertellen dat Welbions en Ad-Hoc op zoek gaan naar een passend alternatief.

Slaapzakken en verhuisdozen

Met verhuisdozen en slaapzakken hadden de studenten en starters zich verzameld in de hal van de gemeenteraad. Raadsleden die onderweg waren naar de installatie van de gemeenteraad konden er niet omheen. Zij kregen steevast een foldertje in hun hand gedrukt. “Wij hebben ook recht op een woning”, zegt Susanne. Zij woont in één van de sloopwoningen en moet maandag haar woning verlaten.

Sloopwoningen

Vorige week kregen de bewoners van vijftig á zestig sloopwoningen aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Wilderinksstraat en Krabbenbosweg het bericht dat ze hun antikraakwoning moeten verlaten. Eigenaar Welbions wil de sloopwoningen gaan gebruiken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De veelal studenten en starters wonen via leegstandbeheerder Ad-Hoc antikraak in de woningen. Veel van de bewoners hebben geen alternatief, waarop ze kunnen terugvallen en zijn uit wanhoop antikraak gaan wonen.

Michelle Slinkman sloopwoningen antikraak nijverheid
Lees ook
Michelle: 'Ik zou best m'n huis willen delen met een of twee vluchtelingen'

Raad

Net voor de installatie van de gemeenteraad hebben de studenten hun slaapzakken uitgerold in de hal van het stadhuis. Een tactisch gekozen moment: “Wij hebben dit moment gekozen, omdat we een signaal willen afgeven aan de gemeenteraad”, zegt Martijn Lormans. Hij woont in een van de sloopwoningen. Eerder stelden SP-raadslid Vincent Mulder en PVV-raadslid Jeanet Nijhof al raadsvragen aan het college over de situatie.

'Redelijk alternatief'

Burgemeester Sander Schelberg ging in gesprek met de protesterende bewoners. Hij benadrukte dat er werk aan de winkel is voor de nieuwe raad: “Vanavond wordt de gemeenteraad geïnstalleerd en één van de belangrijke taken voor de komende jaren is het zorgen voor betaalbare huizen voor jongeren.” De burgervader doet dan ook een toezegging aan de bewoners. “We hebben gesproken met Welbions en Ad-Hoc en ik heb vanmiddag gehoord dat beide jullie allemaal een redelijk alternatief gaan bieden.”

Lormans is er nog niet helemaal gerust op. Hij vindt de toezegging nog vaag: “Ik heb er niet zoveel vertrouwen in, want het wordt weer afgeschoven naar Welbions en Ad-Hoc. We willen gewoon graag duidelijkheid hebben en nu is het nog steeds onduidelijk.” Eerder werden aan sommige bewoners alternatieven geboden. Dit waren woningen in andere steden of gemeenschappelijke locaties

Still antikraakdemo2
Net voor de installatie van de gemeenteraad hebben de studenten hun slaapzakken uitgerold in de hal van het stadhuis
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.