Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede gaat 500 Oekraïense vluchtelingen opvangen

De Noordmolen Ernst Bergboer 2022 03 30 153516 uzyh
Het gemeentelijke kantoor De Noordmolen, waar een deel van de Oekraïners zal worden opgevangen.
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede opent een opvanglocatie voor vluchtelingen in het gemeentelijke kantoorpand De Noordmolen aan de Molenstraat. De gemeente heeft ook een tweede locatie op het oog, maar zegt nog niet welke dit is. Er komen in totaal zo'n 500 vluchtelingen voor langere periode in de panden.

Enschede neemt voortouw

De veertien Twentse gemeenten zoeken samen naar opvangplekken voor in totaal 2.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Volgende week zijn waarschijnlijk de eerste 1.000 plekken geregeld, zegt de gemeente.

"Enschede zal, als grootste gemeente, een flink deel van de tweede 1.000 voor haar rekening nemen", zegt burgemeester Roelof Bleker van Enschede. "Als de instroom heel snel toeneemt, dan kunnen we niet uitsluiten dat ook in Enschede noodopvang nodig is. Ook daar houden we rekening mee." Die ontwikkeling staat los van de bestaande noodopvang op de voormalige Vliegbasis Twenthe, waar onder meer Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen.

130 Oekraïners gemeld

De afgelopen weken hebben zich ongeveer 130 mensen uit Oekraïne in Enschede gemeld. De meeste zijn via de stichting Noaberschap Ukraine-Twente in gastgezinnen ondergebracht. Ook woningcorporaties worden betrokken in de zoektocht naar opvangplekken.

"We zoeken vooral naar locaties waar gezinnen gedurende langere tijd kunnen verblijven", zegt wethouder Jeroen Diepemaat. "De panden die we op het oog hebben, worden de komende maanden daarvoor aangepast."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.