Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twee exposities in de Hengelose buitenlucht voor de prijs van één: nul euro

2021 Kunst op de vijver Oeverloos foto Diane Wevers
De expositie 'Kunst op de vijver' wordt voor de vijfde keer gehouden.
Beeld: Diane Wevers / Stichting Bernhards Ontmoeting

Stichting Bernhards Ontmoeting verzorgt deze zomer twee exposities. Vanaf komende zaterdag is er Kunst op de vijver: op het water van de vijver in het plantsoen zijn tot 1 oktober werken van vier kunstenaars te zien. Vanaf 1 juni start de expositie 'Op de ruiten: WATER' bij Bibliotheek Hengelo. Foto's van acht studenten van de fotografieopleiding van ROC Twente tonen hun werk op de ruiten van de bieb. Daarbij zijn gedichten geschreven door evenzoveel Hengelose schrijvers. Deze expositie loopt tot 1 november. De expo's zijn gratis te bezoeken.

Kunst op de vijver

De expositie 'Kunst op de vijver' wordt voor de vijfde keer gehouden. Lara Vos is, samen met Frits en Katja Roemeling, curator van deze expositie. Vos is tevens één van de deelnemende kunstenaars. Onder het motto ‘framing nature’ zijn vier kunstenaars uit de regio uitgenodigd. Lara Vos: "Al eeuwenlang worden kunstenaars geïnspireerd door de natuur. Waar kunst en natuur samenkomen, gebeurt iets. Kunst in de natuur roept, of je het nu mooi vindt of niet, reacties op. Je wordt uitgedaagd stil te staan en na te denken, waar je anders was doorgelopen of doorgefietst."

De vier kunstenaars die met het thema van de expositie ‘Op het Water’ aan de slag zijn naast Lara Vos Lotje Lussanet, Mirjan Koldewey en Hans Nijmeijer.

Op de ruiten

De expositie 'Op de ruiten' betreft een samenwerking tussen de Stichting Bernhards Ontmoeting, ROC van Twente, kunstenschool Oyfo en Bibliotheek Hengelo. Hierbij worden acht foto's met bijpassende gedichten getoond op de ruiten van de bieb.

Vijfendertig studenten van de fotografieopleiding van ROC Twente kregen de buitenschoolse opdracht om een foto rondom het thema water te maken. Het thema mocht breed geïnterpreteerd worden. Acht foto’s zijn geselecteerd voor de expositie op de ruiten, de foto’s van de overige studenten worden in de bibliotheek geëxposeerd.

Lees verder onder foto

2021 Op de ruiten Kleurrijk Hengelo Foto SBO
Vorig jaar werd 'Op de ruiten' voor het eerst gehouden.
Beeld: Diane Wevers / Stichting Bernhards Ontmoeting

Poëzie

De twee werelden van beeld en woord worden samengevoegd door bij elke foto een gedicht toe te voegen. Mede-organisator Antek Olszanowski: "Acht geselecteerde dichters kregen een foto toegewezen en lieten zich door deze foto inspireren. Hun woorden hebben een bepaalde kracht en uitwerking. De toeschouwer ziet hoe de foto en het gedicht elkaar versterken, hoe ze elkaar nog mooier maken."

Wie?

Wouter Munsterman schreef een gedicht bij de foto van Marieke Bijlsma. Monique Wilmer - Leegwater dichtte bij een foto van Rosan Waanders, Miriam Janssen bij Salomé Tetteh Quaye, Naz Ergin bij een beeld van Roxana Keizer en Marieke Zijlstra bij werk van Dione van den Berg, Enis Odaci liet z'n gedachten de vrije loop bij een prent van Gianluca Lucchetti, Shervin Nekuee bij iets moois van Nadia ter Braak en tot slot dichtte Isis Zengerink regels bij de foto van Dané Lesscher.

icon_main_info_white_glyph

Sociaal-culturele activiteiten

Beide exposities hebben als thema 'water'. De organisatie is in handen van de Stichting Bernhards Ontmoeting die als doel heeft het organiseren van sociaal-culturele activiteiten in het Prins Bernhard plantsoen.

Traditie

De jury werd gevormd door de fotografen Agnes Booijink, Rikkert Harink, Annina Romita, Henk van der Stouw, onder leiding van Julius Visser, docent bij Kunstenschool Oyfo. Dit fotoproject maakt onderdeel uit van het thema Duurzaam van de Bibliotheek Hengelo.

Ook vorig jaar hebben Bernhards Ontmoeting en Oyfo een fototentoonstelling met gedichten op de ruiten van de bibliotheek gerealiseerd. De positieve ervaringen en het enthousiasme van de makers en de publieke belangstelling vormen de stimulans om van dit project een jaarlijkse traditie te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.