Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Baggerklus verloopt voorspoedig: Hengeloërs hebben vrijdag hun parkje terug

Het Prins Bernhardplantsoen, het enige echte park in het hart van Hengelo, gaat komende vrijdag weer open na een baggerklus van twee weken. Dat is één week eerder dan gepland. Dat heeft volgens projectleider Bart Broens te maken met het uitzonderlijk goede weer van de afgelopen weken.

Droog genoeg

"Voor het werk zelf was een week uitgetrokken en voor het indrogen van de bagger nog eens twee weken, maar de bagger bleek na een week al droog genoeg om afgevoerd te worden", aldus Broens. Bart Broens is technisch adviseur waterhuishouding en riolering bij de gemeente Hengelo. Hij houdt zich onder meer bezig met het onderhoud van de gemeentelijke vijvers.

Schepnetje

"De laatste keer dat de vijver in het plantsoen is uitgebaggerd was in 2005, zeventien jaar geleden dus. Toen heeft Maico Oude Lenferink van gemeentelijk groenbedrijf Gildebor de vissen er nog met een schepnetje uitgevist. Tegenwoordig wordt de vijver onder spanning gebracht (elektrovisserij, red.), waardoor de vissen makkelijk te vangen zijn."

icon_main_info_white_glyph

Hoe werkt elektrovisserij?

Bij elektrovisserij wordt tussen een anode en een kathode een elektrisch stroomveld opgewekt. Zo'n stroompje stimuleert de zintuigzenuwen van de vissen, die zich in het stroomveld bevinden. De daaropvolgende reflexen vanuit de hersenen zetten via de motorische zenuwen een dwangmatige zwembeweging richting de anode in gang, waar zich het schepnet bevindt. (Bron: Wikipedia)

Reigers

Er zitten twee soorten vissen in de vijver: voorn en giebel, een karpersoort. "Twee speciekuipen vol zijn er uitgehaald door een gespecialiseerd bedrijf. De vissen zijn vervolgens uitgezet in de Houtmaatvijver en in een vijver op de Campus Westermaat. Hele kleine exemplaren glippen door de mazen van het net. Die overleven in de modder en groeien de komende jaren weer uit tot grote voorns en giebels. We zetten dus geen nieuwe vis terug." Vissen is verboden in deze vijver, weet Broens: "Maar een of twee blauwe reigers zorgen er al voor dat de visstand aardig op peil blijft."

Artikel gaat verder onder foto

20221101 baggeren prins bernhardplantsoen giebel GEMEENTE
Deze giebel verhuisde anderhalve week geleden samen met de nodige soortgenoten en talloze voorntjes naar twee andere vijvers in Hengelo.
Beeld: Gemeente Hengelo
“Een of twee blauwe reigers zorgen er voor dat de visstand aardig op peil blijft.”

Fietsen en tuinstoelen

Behalve vissen en een paar fietsen en tuinstoelen kwam er meer dan tweehonderd kubieke meter slib uit de vijver. Broens: "Dat is niet zo gek als je bedenkt dat het stilstaand water is met rondom een groot aantal bomen, die elk najaar hun blad verliezen." Er worden regelmatig monsters genomen om te zien hoe veel slib er in de vijver zit en daarnaast is de eventuele stank ook een goede graadmeter: "Er kwamen de afgelopen zomers af en toe klachten over stank die van het water kwam van bezoekers van het terras van Paviljoen de Ontmoeting. Dan wordt het tijd om actie te ondernemen."

20221024 Ferry Rollman Clemens Falkmann Erwin Kwakman Hengelo
Lees ook
Drie Hengelose horecabazen slaan handen ineen bij programmering in Prins Bernhardplantsoen

Rusten, feesten en honden uitlaten

Nadat de Hengelose aannemer Van Heteren het baggerwerk in de loop van vorige week had voltooid, moest het slib op de oevers indrogen. Hoe droger het slib, hoe minder massa er afgevoerd hoeft te worden. Daarvoor wordt normaliter zo'n twee weken gerekend, maar vanwege de droge en warme weken eind oktober was het slib na een week al 'afvoerklaar'. Een dezer dagen worden de hekken rond het Prins Bernhardplantsoen verwijderd en vanaf vrijdag is het park weer toegankelijk voor rustzoekende, feestvierende (Kerst in het Park) en honduitlatende Hengeloërs.

20221101 baggeren prins bernhardplantsoen 1 GEMEENTE
Er kwam vooral slib uit de vijver. Plus een paar fietsen en tuinstoelen.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.