Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Zes Hengeloërs slapen buiten in de vrieskou voor het goede doel

Veel mensen zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze buiten in de vrieskou gaan slapen. Maar voor veel daklozen is dit dagelijkse realiteit. Onder het mom van 'één nacht in de kou om warmte te creëren voor iemand anders' slapen zes Hengeloërs buiten. De opbrengst gaat naar de Sheltersuit Foundation, die speciale warme jassen maakt voor daklozen.

Tegen elkaar aankruipen

Het is een koude nacht in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. De vijver heeft een laagje ijs en ook de geparkeerde fietsen zien wit van het ijs. Het is koud, maar het bestuur van Stichting Bernhard Ontmoeting laat zich niet kennen door de kou en ze rollen hun slaapzakken uit naast Paviljoen de Ontmoeting. Ze hebben meerdere lagen kleding aan om zich warm te houden: “We kruipen straks gezellig tegen elkaar aan. Wij zijn diehards!”, zegt voorzitter Jeannette Lodeweges.

Sheltersuits

Lodeweges slaapt samen met Antek Olszanowski, Janneke Oude Alink, Cobie Baart, Diane Wevers en Hanneke Mentink onder de sterrenhemel, voor het goede doel. Tijdens een muzikale benefietavond is er veel geld opgehaald voor de Sheltersuit Foundation. De Enschedese goede doelenstichting maakt speciale jassen voor daklozen.

20221122 Jeannette Lodeweges still buitenslapers
Lees ook
Hengelose buitenslapers: 'Een nacht in de kou voor een warme jas voor een dakloze, dat moet toch kunnen?'

Daklozen

Om aandacht te vragen voor de ruim 40.000 geregistreerde daklozen in Nederland, gaan de Hengeloërs dus een nacht buiten slapen: “Kijk, wij liggen hier maar één nacht. Daklozen moeten iedere nacht afwachten of er wel plek is in de opvang of dat ze buiten moeten slapen.” Tijdens de koude nacht dachten zij hier veel aan: “Ze hebben geen tijd om andere dingen te doen. Zij zijn te druk met overleven”, vult Cobie Baart aan.

De crowdfunding staat inmiddels op ruim 2500 euro. Het streefbedrag van 1800 euro is al ruimschoots overschreden. Doneren kan via de crowdfundingswebsite. De actie loopt tot 3 januari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.